Wykonanie
< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >
Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu ( ten kto ma czas oraz chęci ) lub kupują gotowe
śledzie ze sklepowych półek.
Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy mimo iż jest w zalewie octowej ( przynajmniej te gotowe w sklepie maja właśnie taki smak) W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków
śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu.
Śledzie smażone podaje się na obiad z dodatkiem pieczonych
ziemniaków oraz z dodatkiem gotowanych warzyw.Kanapki ze smażonym
śledziem jada się w Dani bardzo często podczas frokostu czyli lunchu
między godziną 12-14.
Śledzie smażone po duńskuPrzepis pochodzi z książki „Śledź na różne sposoby” Tadeusz Barewicz.SKŁADNIKI:80 dag
świeżych śledzi, 10 dag
słoniny, 2 łyżki
octu, 2
jajka, 3 łyżki
mąki, 5 łyżek
tartej bułki, 3 łyżki
musztardy,
sól.SPOSÓB WYKONANIA:
Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić
octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować
musztardą, panierować w
mące, roztrzepanym
jajku i
tartej bułce.
Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć
śledzie na
słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z
ziemniakami puree oraz
sałatką z
czerwonej kapusty.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >