Wykonanie
Smażyć w taki upał?
Broń Cię
Panie Boże! Piekarnik też nie jest dobrą opcją ale już wolę dodatkowy grzejnik w domu niż pryskanie
oleju w kuchni i zapachy, które sprawiają, że jedzenie staje jeszcze bardziej kaloryczne niż jest.Spacerując ostatnio z koleżanką rozmawiałyśmy poruszałyśmy wiele wzbiosłych tematów, dotykających wiele aktywnych mam. Omówiłyśmy bowiem kwestie spania naszych dzieci, wytrzymałości i kreatywności...ale w
między czasie pojawił się także istotny dla nas punkt programy czyli, co jutro na obiad.Padło hasło
cukinia i frytki. Ha! Mam
cukinię, pomyślałam spróbuję.Co prawda wersja, o której wspominała moja współspacerowiczka dotyczył także
sera ale ja poszłam w kierunku
bułki tartej (choć ten drugi wariant tez kiedyś w pewnością wypróbuję).Dzielę się przepisem, bo wyszło super...lekko i smacznie i całkiem dobrze zaspokoiło smak na takie danie jak frytki.Sprawa jak zwykle prosta i szybka.Zaczynamy od umycia
cukinii...a! Najpierw składniki (jest ich tak mało, że zupełnie zapomniałam o tym punkcie;P).
Składniki:1 duża
cukinia lub dwie małe...lub ile tam macie;)2-3 ząbki
czosnkusól lub coś w rodzaju warzywka, kucharka,
wegety2
jajkabułka tartapapier do pieczenia
Cukinie myjemy...o tym już wspominałam;) Następnie kroimy ją w podłużne paski (jak na frytki). Solimy i odstawiamy na jakies 15 min (
cukinia puści sok). Następnie pozbywamy się nadmiaru
wody i do naszych frytek, zgromadzonych np. w misce, dodajemy drobno posiekany
czosnek. Dobrze wszystko mieszamy i zabieramy sie za panierkę.Na tym etapie włączamy też piekarnik i ustawiamy na 200 stopni.Nasze frytki trzeba teraz wymoczyć w rozbełtanym
jajku, które wcześniej solimy i doprawiamy jak nam pasuje ale ja lubię
cukinie w prostym wydaniu
czosnkowym z odrobiną
soli. Czyli minimalistycznie.Na koniec
cukiniowe paluszki opruszamy
bułką tartą i układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wszystko wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (aż się nam zarumienią).Podajemy zamiast
ziemniaków z dipem lub z salsą:) Mówię Wam...mniaaaammm:)
Zainspirowana przepisem z bloga: http://jemcoumiem.pl/frytki-z-cukinii/