Wykonanie
< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >
Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany i lubiany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu ( raczej starsi ludzie którzy mają czas na takie rzeczy) lub kupują gotowe takie
śledzie ze sklepowych półek.
Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy mimo iż jest w zalewie octowej ( przynajmniej te gotowe w sklepie maja właśnie taki smak) W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków
śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu. Mi osobiście nie bardzo taki smak słodkawy
śledzia pasuje, dlatego też rzadko go tam kupuje, jednak w postaci fantazyjnej kanapki smakuje już mi dużo lepiej. Takie gotowe
śledzie smażone w zalewie octowej można już kupić też w
polskich sklepach.
Śledzie smażone je się jako obiad z dodatkiem
ziemniaków pieczonych lub puree z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi.Kanapki ze smażonym
śledziem lub każdym innym rodzajem
jada się w Dani bardzo często podczas frokostu czyli lunchu
między godziną 1130-13.30
Śledzie smażone po duńskuPrzepis pochodzi z książki „Śledź na różne sposoby” Tadeusz Barewicz.SKŁADNIKI:80 dag
świeżych śledzi, 10 dag
słoniny, 2 łyżki
octu, 2
jajka, 3 łyżki
mąki, 5 łyżek
tartej bułki, 3 łyżki
musztardy,
sól.SPOSÓB WYKONANIA:
Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić
octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować
musztardą, panierować w
mące, roztrzepanym
jajku i
tartej bułce.
Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć
śledzie na
słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z
ziemniakami puree oraz
sałatką z
czerwonej kapusty.
About Gosia DrohomireckaMam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym
krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i
napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych
napojów zaliczam
kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.View all posts by Gosia Drohomirecka >< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >