Wykonanie
< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >
Śledź smażony po duńsku w słodkiej zalewie octowej
Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu albo kupują gotowe
śledzie ze sklepowych półek.
Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy, mimo iż jest w zalewie octowej . W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków
śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu, tradycyjnie z
ciemnym pieczywem razowym z
masłem.
Śledzie smażone podaje się na obiad z dodatkiem pieczonych
ziemniaków oraz z dodatkiem gotowanych warzyw.Kanapki ze smażonym
śledziem jada się w Dani bardzo często podczas lunchu
między godziną 12-14. Wówczas takie smażone
śledzie jada się z ciemnym
razowym pieczywem i
masłem.
SKŁADNIKI:
filety śledziowe (całe
śledzie),
margaryna do smażenia , 2
jajka,
mąka,
bułka tarta,
sól i
pieprz,
musztarda Dijon, świeży
koperek.WYKONANIE:
Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąc skórę, posolić i popieprzyć. Posmarować w środku
musztardą,posypać poszatkowanym świeżym
koperkiem. Odstawić do lodówki na 30 min. Panierować filety w
mące, roztrzepanym
jajku i
tartej bułce. Smażyć na
margarynie na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia. Przygotować marynatę wg.przepisu poniżej.UWAGA: Można usmażyć
śledzie w wersji bez
bułki tartej i
jajka. Filety obtaczamy tylko w
mące i smażymy na rozgrzanej
margarynie.MARYNATA OCTOWA :0.5 l
octu zwykłego, ok.200 gram
cukru, 10 ziaren
pieprzu, 2
listki laurowe.Zagotować razem
ocet,
cukier,
listki laurowe i
pieprz. Ostudzić marynatę. Zalać nią usmażone wystudzone
filety śledziowe. Pozostawić w zalewie na cały 1 dzień. Podawać ze świeżymi krążkami
cebuli. Jeśli chcemy jeść jako ciepły obiad z
ziemniakami należy filety wyjąć za zalewy i podgrzać je w piekarniku . W wersji na zimno podawać z
razowym chlebem z
masłem.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka gotowana z
jeżynami, posypana tartym
jabłkiemSmażona
cukinia z
czosnkiem >