ßßß
baked vegetables with fried mushrooms with onionSkładniki:jeden średni batat4-5 mniejszych ziemniaków (dowolna odmiana)kilka główek brukselkiprzyprawy:
słodka mielona paprykapieprzmielona kolendrakumin (można pominąć)opcjonalnie: tymianek, majeranek5-6 większych pieczarekśredniej wielkości cebulaząbek czosnkułyżka oleju kokosowegosól himalajska (tu: różowa)pieprzłyżka suszonej zielonej pietruszkiZiemniaki pokroić w kostkę (nigdy nie obieram), a brukselkę na połówki. Obtoczyć w przyprawach i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza do 30 min. aż warzywa będą miękkie, a tym samym chrupiące z zewnątrz. W tym czasie posiekać cebulę, czosnek i pokroić w plastry obmyte pieczarki. Cebulkę i czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem oraz pietruszką. Smażyć, aż pieczarki się przyrumienią. Na koniec wmieszać do nic upieczone warzywa, które po prostu po upieczeniu przełożyć na patelnie i połączyć całość. Podawać z tahini, ziarnami słonecznika/pestkami dyni lub np. sosem czosnkowym z jogurtu sojowego/nerkowców. Smacznego!Niby prosty przepis, ale na prawdę zachwyca smakiem i mam nadzieję, że stanie się też Waszym ulubionym daniem/dodatkiem. Ja mogłabym piec warzywa dzień w dzień, są tak smaczne i idealne na każdy sezon.Przyjemnej niedzieli!