Wykonanie
Ten kto mnie odwiedza i czytuje bloga wie jak bardzo uwielbiam pieczone warzywa, a kilka pomysłów na nie może znaleźć w przepisach (strona po lewej ;)). Połączyłam ostatnio jedne z ulubionych warzyw, choć tak naprawdę trudno wybrać mi te najbliższe
sercu – kocham wszystkie, i wyszło coś całkiem… niezwykłego?! Moje smaki, z którymi chcę się z
Wami dziś podzielić. Możecie je zjeść
solo lub też jako dodatek do obiadu np. strączkowych kotlecików, ryżu/kaszy czy też nadziać nimi naleśniki. Całkowita dowolność. Wybrałam
ziemniaki, słodkie
ziemniaki vel
bataty oraz
brukselkę (możecie dodać też
marchew,
seler,
pietruszkę lub jeszcze inne warzywo) – te warzywa trafiły do piekarnika, obtoczone
przyprawami. Zaś
cebulkę oraz
pieczarki podsmażyłam z zieloną
pietruszką.
baked vegetables with fried mushrooms with onionSkładniki:jeden średni
batat4-5 mniejszych
ziemniaków (dowolna odmiana)kilka główek
brukselkiprzyprawy:
słodka mielona
paprykapieprzmielona
kolendrakumin (można pominąć)opcjonalnie:
tymianek,
majeranek5-6 większych
pieczarekśredniej wielkości
cebulaząbek
czosnkułyżka
oleju kokosowegosól himalajska (tu: różowa)
pieprzłyżka suszonej zielonej
pietruszkiZiemniaki pokroić w kostkę (nigdy nie obieram), a
brukselkę na połówki. Obtoczyć w przyprawach i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza do 30 min. aż warzywa będą miękkie, a tym samym chrupiące z zewnątrz. W tym czasie posiekać
cebulę,
czosnek i pokroić w plastry obmyte
pieczarki.
Cebulkę i
czosnek podsmażyć na rozgrzanym
oleju kokosowym, następnie dodać
pieczarki. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
pietruszką. Smażyć, aż
pieczarki się przyrumienią. Na koniec wmieszać do nic upieczone warzywa, które po prostu po upieczeniu przełożyć na patelnie i połączyć całość. Podawać z tahini, ziarnami słonecznika/pestkami dyni lub np.
sosem czosnkowym z
jogurtu sojowego/nerkowców. Smacznego!Niby prosty przepis, ale na prawdę zachwyca smakiem i mam nadzieję, że stanie się też Waszym ulubionym daniem/dodatkiem. Ja mogłabym piec warzywa dzień w dzień, są tak smaczne i idealne na każdy sezon.Przyjemnej niedzieli!