Wykonanie
Tak jak
pisałam w przedostatnim
poście, na blogu będzie
batatowo . Dziś kolejny, bardzo prosty pomysł jak przyrządzić go na obiad. Wystarczy go po prostu upiec i podawać z dowolnymi dodatkami – warzywami, strączkami czy
kaszą. Ja postawiłam na
cebulkę,
pieczarki,
suszone pomidory,
kukurydzę,
szpinak oraz…
białą fasolę ! Cała gama kolorów i zdrowia. Uwielbiam takie połączenia, a strączki coraz częściej włączam do swojego „jadłospisu”. Jak widać poniżej,
batata podałam w postaci grubszych ‚plastrów’ aczkolwiek możecie upiec go też w całości, a
potem rozciąć na pół i nadziać przygotowanym dodatkiem. Kombinacji jest wiele… jakby tak pokroić słodkiego
ziemniaka w kostkę, zapiec, a
potem wmieszać w
fasolę z
szpinakiem i pieczarkami?
czemu nie?!Bardzo lubię tworzyć dania, które można podawać na przeróżne sposoby, bo często gdy
zrobi się czegoś więcej, drugiego dnia można przygotować je nieco inaczej i w ten sposób odmienić posiłek. Może przejdę już do przepisu.
pieczony
batat z
białą fasolą smażoną z
cebulką,
pieczarkami,
szpinakiem,
kukurydzą i
suszonymi pomidoramibaked sweet potato with white butter bean fried with onion, mushrooms, spinach, corn and dried tomatoesSkładniki:
cebulaząbek
czosnku4
suszone pomidory4 duże
pieczarkipieprzolej kokosowy do smażenia200-230g ugotowanej
białej fasoli (tutaj: butter bean)ok.1/2 szklanki
kukurydzy (mrożona/z puszki)wędzona
papryka, mielona
papryka1/2 łyżeczki mielonej
kolendryłyżeczka
suszonej pietruszkibatatwędzona
papryka,
pieprzNa początek
batata pokroić w grubsze plastry, nakłuć by szybciej się upiekł i doprawić
papryką oraz
pieprzem. Piec w 200 stopniach Celsjusza do miękkości,ok. 30 min. W tym czasie przygotować resztę składników dania.
Cebulkę drobno pokroić razem z
czosnkiem. Smażyć na łyżce
oleju kokosowego do zeszklenia. Dodać posiekane
suszone pomidory, a następnie pokrojone
pieczarki. Doprawić
pieprzem. Dodać na patelnie ugotowaną
fasolę (lub z puszki/kartonu) oraz
kukurydzę. Całość doprawić resztą przypraw, a na koniec wmieszać
szpinak. Smażyć jeszcze chwilę, a na koniec podawać wraz z gotowym upieczonym
batatem. Warto podać z
pestkami słonecznika, dyni czy sosem z tahini. Smacznego!Dobrze by było wprowadzić tutaj jakieś zmiany, które planuję już od miesięcy. Jak będzie, dopiero się okaże, trzymajcie kciuki! 😉 Dziś czeka mnie ostatni dzień pt. egzamin,
potem jestem „wolna” do lutego, więc będzie czas na majsterkowanie przy blogu.Kolejne
batatowe przepisy wkrótce!Udanego dnia!