ßßß Cookit - przepis na Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami

nazwa

Wykonanie

Kasze, traktowane czasami po macoszemu, czasami w ogóle zapomniane, a przecież są takie zdrowe.
Tym razem postanowiłam zrobić kaszę trochę inaczej, a la paella.
Oryginalny przepis zaczerpnięty z tego bloga: Lepszy smak
Przepis troszkę zmodyfikowałam, nie miałam pęczaku, dałam więc kaszę jęczmienną. Nie miałam pomidorków koktajlowych ani szafranu. Szafran zastąpiłam barwnikiem do ryżu, tzw. colorante. Myślę, że kurkuma też byłaby dobra, choć nie daje tak intensywnego koloru.
Danie to może być serwowane jako dodatek do mięs wszelakich albo samo.
Składniki: (4-6 porcji)
1 czerwona cebula – pokrojona w piórka
1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę
1 papryczka chilli – drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 szklanka kaszy jęczmiennej (suchej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
oliwa
sól i pieprz
ok. 1/2 łyżeczki colorante, ew. kurkumy
Sposób wykonania:
Przed rozpoczęciem przygotowywania kaszy zagotować 1 litr wody. Posolić do smaku, ok. łyżeczki soli.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i po kolei dodawać posiekaną cebulę, paprykę i chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kolejne składniki: przeciśnięte ząbki czosnku, mrożony groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty, zmniejszając trochę ogień. Jeśli warzywa wchłonęły całą oliwę, dolać 2 łyżki i wrzucić na patelnię kaszę. Smażyć mieszając, aby kasza pokryła się cienką warstwą oliwy, a składniki były równomiernie wymieszane.
Warzywa i kaszę zalać taką ilością wody z szafranem, aby sięgała około 1/2 cm ponad składniki. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do małego i tak pozostawić kaszę do wolnego prużenia na 30-45 minut. Nie mieszać!
Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie całkowicie włchonięta należy ja uzupełnić. Pamiętajmy też o tym, że jeśli zostanie nam odrobina płynu po wyłączeniu "ognia" (ja mam płytę ceramiczną), to i tak on się wchłonie całkowicie później. Sprawdzajmy również miękkość kaszy w czasie prużenia, jeśli bedzie miękka nie musimy czekać do czasu podanego w przepisie.
Gotowe danie pozostawmy pod przykryciem na 15 minut.
Smacznego !
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/kasza-jeczmienna-z-warzywami-kasze.html