Wykonanie
Kasze, traktowane czasami po macoszemu, czasami w ogóle zapomniane, a przecież są takie zdrowe.Tym razem postanowiłam zrobić
kaszę trochę inaczej, a la paella.Oryginalny przepis zaczerpnięty z tego bloga: Lepszy smakPrzepis troszkę zmodyfikowałam, nie miałam pęczaku, dałam więc
kaszę jęczmienną. Nie miałam
pomidorków koktajlowych ani
szafranu.
Szafran zastąpiłam barwnikiem do
ryżu, tzw. colorante. Myślę, że
kurkuma też byłaby dobra, choć nie
daje tak intensywnego koloru.Danie to może być serwowane jako dodatek do
mięs wszelakich albo samo.Składniki: (4-6 porcji)1
czerwona cebula – pokrojona w piórka1
czerwona papryka – pokrojona w kostkę1
papryczka chilli – drobno posiekana2-3 ząbki
czosnku1/2 szklanki mrożonego
groszku1 szklanka
kaszy jęczmiennej (suchej)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki (opcjonalnie)
oliwasól i
pieprzok. 1/2 łyżeczki colorante, ew.
kurkumy
Sposób wykonania:Przed rozpoczęciem przygotowywania
kaszy zagotować 1 litr
wody. Posolić do smaku, ok. łyżeczki
soli.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy i po kolei dodawać posiekaną
cebulę,
paprykę i
chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kolejne składniki: przeciśnięte ząbki
czosnku, mrożony
groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty, zmniejszając trochę ogień. Jeśli warzywa wchłonęły całą
oliwę, dolać 2 łyżki i wrzucić na patelnię
kaszę. Smażyć mieszając, aby
kasza pokryła się cienką warstwą
oliwy, a składniki były równomiernie wymieszane.Warzywa i
kaszę zalać taką ilością
wody z
szafranem, aby sięgała około 1/2 cm ponad składniki. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do małego i tak pozostawić
kaszę do wolnego prużenia na 30-45 minut. Nie mieszać!Jeśli w trakcie gotowania
woda zostanie całkowicie włchonięta należy ja uzupełnić. Pamiętajmy też o tym, że jeśli zostanie nam odrobina płynu po wyłączeniu "ognia" (ja mam płytę ceramiczną), to i tak on się wchłonie całkowicie później. Sprawdzajmy również miękkość
kaszy w czasie prużenia, jeśli bedzie miękka nie musimy czekać do czasu podanego w przepisie.Gotowe danie pozostawmy pod przykryciem na 15 minut.Smacznego !
