Wykonanie

Ostatnio często piekę
paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z
marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami serowymi .Składniki
papryka czerwona, 3 duże
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
marchewka, 7 średnich
korzeń pietruszki, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 pęczek
woda, 900 mililitrów
oliwa do smażenia
sól,
pieprz,
chili w proszku
pestki dyni, 2 łyżkiSposób przygotowania1. Z
papryk usunąć gniazda z nasionami i białe błonki. Pokroić na 2-3 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem skórą do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji grillowej przez 15-20 minut lub do momentu, aż skórka będzie czarna. Następnie przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Po 10 minutach ściągnąć skórkę.2.
Czosnek i
cebulę drobno pokroić. Zeszklić na
oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w plastry
marchewkę. Dusić 5-10 minut. Zalać
wodą. Dodać korzeń i
natkę pietruszki oraz
papryki. Gotować, aż
marchewka będzie miękka.3. Wyciągnąć
natkę i
korzeń pietruszki.
Wywar przelać przez sito. Zmiksować
marchewkę i
paprykę. Przecier połączyć z
wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Podawać z prażonymi
pestkami dyni i paluchami serowymi.шторы для кухни минск