Wykonanie

Im częściej pęczak gości na naszym
stole, tym szybciej nasza znajomość zaczyna przeradzać się w prawdziwą przyjaźń ;)Tym razem inspiracją była kuchnia hiszpańska…Pęczak dusząc się z warzywami i
szafranem nabiera dodatkowego smaku, aromatu i… odrobinę koloru. Nie jest to niestety tak piękna i
słoneczna barwa jaką ma
ryż w paelli, ale „nikt nie jest idealny” ;)Tak przygotowaną
kaszę jęczmienną można podawać jako osobne danie oraz jako dodatek do
mięs albo ryb. W obu przypadkach sprawdzi się w stu procentach!

(Na zdjęciu jako dodatek do
łososia pieczonego w folii .)Składniki: (4-6 porcji)1
czerwona cebula – posiekana w kostkę1
czerwona papryka – pokrojona w kostkę1
papryczka chilli – drobno posiekana (opcjonalnie)2-3 ząbki
czosnku8-10
pomidorków koktajlowych – przekrojonych na połówki/ćwiartki1/2 szklanki mrożonego (lub świeżego)
groszku1 szklanka pęczaku (sucha
kasza!)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkioliwasól i
pieprzduża szczypta (maksimum 1/2 łyżeczki) nitek
szafranudodatkowo:duża i głęboka patelnia (lub rondel) z pokrywką

Wykonanie:Tuż przed rozpoczęciem przygotowywania pęczaku, zagotować 1 litr
wody i zalać nią
szafran. Posolić do smaku (około 1/2-3/4 łyżki
soli).Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy i po kolei dodawać posiekaną
cebulę,
paprykę i
chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kolejne składniki: przeciśnięte ząbki
czosnku, pokrojone
pomidorki, mrożony
groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty. Jeśli warzywa wchłonęły całą
oliwę, dolać 2 łyżki i wrzucić na patelnię pęczak. Smażyć mieszając, aby
kasza pokryła się cienką warstwą
oliwy, a składniki były równomiernie wymieszane.Warzywa i
kaszę zalać taką ilością
wody z
szafranem, aby sięgała około 1/2 cm ponad składniki. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do małego i tak pozostawić
kaszę do wolnego prużenia na 30-45 minut. Nie mieszać!Uwaga: W czasie gotowania należy uzupełniać płyn jeśli cały zostanie już wchłonięty przez
kaszę. Najpierw wykorzystać resztę
wody z
szafranem, a
potem dolewać zwykłą gorącą
wodę. Płyn trzeba uzupełniać do czasu aż
kasza będzie miękka.Gotowe danie zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby doszło.Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do
mięs lub ryb.Przed podaniem doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz posypać posiekaną
natką pietruszki.Smacznego :)

Dzisiejsze danie pochodzi z mojego archiwum niewykorzystanych dotąd zdjęć i przepisów, które podróżuje ze mną zawsze gdy opuszczam moją kuchnię, nawet na parę dni ;)