Wykonanie
Ostatnio chodzi za mną kuchnia azjatycka. Uwielbiam w niej połączenie
mleka kokosowego ze świeżym
imbirem i
ostrą papryczka chili. Postanowiłam, więc przygotować na obiad
mięsne danie, które będzie się inspirowało tym zakątkiem świata.Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi
ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam
kaszę bulgur.Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckimSkładniki na 4 porcjeCzas przygotowania : 50 minutSkładniki:400 g
mielonego mięsa wołowego400 g
mielonego mięsa wieprzowego1 łyżeczka
pieprzu cayenneszczypta
cynamonu4 ząbki
czosnku2 małe
papryczki chili1
cebula3 łyżeczki świeżego
imbiru1 puszka
pomidorów bez skórki400 ml
mleczka kokosowego3 łyżki
oleju2 łyżki
mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów2 łyżki
sosu sojowegosólpieprzWykonanie:
Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego
pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki
czosnku, szczyptę
cynamonu, 1 posiekaną
papryczkę chili i
mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy
solą i dokładnie wyrabiamy.Zwilżonymi zimną
wodą lub
olejem rękoma formujemy pulpety, obtaczamy je następnie w
mące i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni
smalcu roślinnym.W międzyczasie możemy przygotować sos.
Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki
czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni
smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce
imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy
pomidory i
mleczko kokosowe,
sos sojowy i obsmażone pulpety. Wszystko gotujemy razem około 15 minut.