Wykonanie
Wpadłam w szał gotowania potraw azjatyckich. Nic na to nie poradzę ale ostatnio tak się fajnie składa, że Lidl zrobił tydzień azjatycki i nakupiłam sporo produktów do tej kuchni. W tym tygodniu zaproponowali pulpeciki wieprzowo- wołowe w sosie azjatyckim. Zrobiłam. Zjadłam. Były naprawdę dobre.
Składniki:20 g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 pęczek
bazylii3 świeże, ostre czerwone papryczki750 g
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowegoszczypta
cynamonu1 łyżka
pieprzu cayenne5 ząbków
czosnku1
szalotka30 g świeżego
imbiruolej słonecznikowy1 puszka
pomidorów pelati2 łyżki
sosu sojowego japońskiego400 ml
mleczka kokosowego½ pęczka świeżej
kolendrysólpieprz1 opakowanie
ryżu basmati
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę
pieprzu cayenne, 2 ząbki
czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do
mięsa. Doprawiamy szczyptą
cynamonu, dodajemy 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i posiekaną
bazylię.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do
mięsa. Całość doprawiamy
pieprzem i
solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę
oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z
mięsa. Podsypujemy je resztą
mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki
oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy
masło. Jedną
szalotkę kroimy w półtalarki. Gdy
masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Miażdżymy 3 ząbki
czosnku, odstawiamy razem z
szalotką. Na
czosnek i
szalotkę ścieramy świeży
imbir.Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki
oleju słonecznikowego.
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże
ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy.
Szalotkę,
czosnek,
imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy
pomidory pelati, 1 puszkę
mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki
sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej
kolendry. W międzyczasie mieszamy
ryż.Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą
kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski.
Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl