ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Wpadłam w szał gotowania potraw azjatyckich. Nic na to nie poradzę ale ostatnio tak się fajnie składa, że Lidl zrobił tydzień azjatycki i nakupiłam sporo produktów do tej kuchni. W tym tygodniu zaproponowali pulpeciki wieprzowo- wołowe w sosie azjatyckim. Zrobiłam. Zjadłam. Były naprawdę dobre.
Składniki:
20 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pęczek bazylii
3 świeże, ostre czerwone papryczki
750 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
szczypta cynamonu
1 łyżka pieprzu cayenne
5 ząbków czosnku
1 szalotka
30 g świeżego imbiru
olej słonecznikowy
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki sosu sojowego japońskiego
400 ml mleczka kokosowego
½ pęczka świeżej kolendry
sól
pieprz
1 opakowanie ryżu basmati
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i posiekaną bazylię. Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.
Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.
Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pulpeciki-wieprzowo-wolowe-w-sosie-azjatyckim