Wykonanie
Jak pewnie już wiele
razy pisałam lubię robić zakupy w Lidlu. Ostatnio na tygodniu azjatyckim kupiłam kilka oryginalnych przypraw i dodatków. Od dwóch tygodni eksperymentuje także z przepisami Pascala i Okrasy z książki „52 kontra 52″. Jak do tej
pory wszystko wyszło fajnie. Chciałbym wam dziś pokazać przepis na pulpeciki wołowe w sosie azjatyckim. Przepis pochodzi właśnie z w/w książki, jednak zmieniłam kilka szczegółów. Użyłam tylko
mięsa wołowego, a nie tak jak Pascal wieprzowo – wołowego, smażyłam wszytko na
oleju rzepakowym, a nie
słonecznikowym oraz zmniejszyłam ilość
papryczek chili- ponieważ nie jestem fanką
ostrego i pikantnego jedzenia.Składniki, 4 porcje:2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 pęczek
bazylii1 świeża
papryczka chili3 krople
tabasco500 g
mielonego mięsa wołowegoszczypta
cynamonu1 łyżeczka
pieprzu cayenne5 ząbków
czosnku1
szalotka30 g świeżego
imbiruolej rzepakowy1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżki
sosu sojowego japońskiego400 ml
mleczka kokosowego½ pęczka świeżej
kolendrysól,
pieprz2 woreczki
ryżu ( polecam Uncle Bens)Wykonanie:
Mięso mielone ( ja zazwyczaj kupuję
wołowinę w całości i sama ją
mielę) wrzucić do miski, dodać 1 łyżeczkę
pieprzu cayenne, 2 ząbki
czosnku zmiażdżone w prasce i dodać do
mięsa. Doprawić szczyptą
cynamonu i dodać 2 łyżki
mąki ziemniaczanej.
Bazylię posiekać i także dodać do
mięsa.
Ostrą papryczkę chili rozciąć i usunać z niej gniazdo nasienne, pokroić w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodać do
mięsa. Całość doprawić
pieprzem i
solą, a następnie zagnieść dłonią. Na talerz wlać odrobinę
oleju, rozetrzeć go dłonią i formować pulpeciki z
mięsa. Podsypać je resztą
mąki ziemniaczanej i ponownie obtoczyć w
mące.Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy i obsmażyć na nim pulpeciki z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć pulpeciki na talerz.Jedną
szalotkę pokroic w pół talarki. Zmiażdżyć 3 ząbki
czosnku, dodać do
szalotki. Obrać
imbir i zetrzeć go na
szalotkę i
czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki
oleju rzepakowego.
Szalotkę,
czosnek i
imbir wrzucić na patelnię. Smażyć chwilkę ciągle mieszając.
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem.Na patelnię dodać
pomidory, puszkę
mleczka kokosowego oraz 2 łyżki
sosu sojowego japońskiego oraz 3 krople
sosu tabasco. Pulpeciki włożyć do sosu i delikatnie zamieszać. Gotować około 8-10 minut. Posiekać pół pęczka świeżej
kolendry. Dodać do sosu. Spróbować sos i w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem ( ja doprawiałam dość mocno
solą, ale niech każdy
doda wg uznania i smaku).