Wykonanie
Wczoraj z okazji Dnia Ojca moje dzieci zaprosiły swojego tatę do restauracji, aby świętować tak ważny dzień. Restauracja była domowa, a szefem kuchni: ja. Ponieważ święto ważne, obiad musiał być wyjątkowy.Zaproponowałam więc pulpety w sosie azjatyckim (dla
męża i siebie, bo jednak ostre), a dzieci zjadły pulpeciki w sosie
paprykowo-
pomidorowym. Przepis wypatrzyłam w książce Lidla Pascal kontra Okrasa. Chyba
mogę powiedzieć, że kulinarnie odniosłam pełny sukces, skoro mąż skwitował posiłek zdaniem: możesz to danie włączyć na stałe do naszego menu:)Dla osób lubiących dania z nutką pikanterii szczerze polecam. Choć przyznam, że troszkę zredukowałam ostrość sosu.
składniki:20 g
masła2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 pęczek
bazylii2 świeże, ostre czerwone papryczki ( w oryginale były 3)750 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowegoszczypta
cynamonu1 łyżka
pieprzu cayenne5 ząbków
czosnku1
cebula (np
szalotkę)30 g świeżego
imbiru (można mniej, ok 15 g)
olej słonecznikowy1 puszka
pomidorów pelati2 łyżki
sosu sojowego (japońskiego) lub
sos sojowy ciemny400 ml
mleczka kokosowego½ pęczka świeżej
kolendry ewentualnie zielonej
pietruszkisólpieprz1 opakowanie
ryżu basmati
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę
pieprzu cayenne, 2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę, dużą szczyptę
cynamonu oraz 2 łyżki
mąki ziemniaczanej. Następnie siekamy
bazylię i dodajemy do
mięsa.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do
mięsa. Całość doprawiamy
pieprzem i
solą, a następnie zagniatamy dłonią.Na talerz wlewamy odrobinę
oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z
mięsa. Oprószamy je resztą
mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki
oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, gdy
olej się podgrzeje dodajemy
masło. Jak
masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Smażymy z obu stron, aby były ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W czasie jak smażą się pulpety
cebulę kroimy w półtalarki, miażdżymy 3 ząbki
czosnku, odstawiamy razem z
szalotką. Papryczkę kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Ścieramy świeży
imbir (ja dałam 15 g).Na tej samej patelni co smażyło się
mięso podsmażamy, dodając trochę
oleju,
szalotkę z papryczką i
imbirem, mieszamy. Po chwili dodajemy
pomidory pelati i 1 puszkę
mleczka kokosowego oraz2 łyżki
sosu sojowego. Pulpeciki wkładamy na wok lub patelnię z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Chwilę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą
kolendrę. Mieszamy.Podajemy z ugotowanym
ryżem najlepiej basmati.