ßßß
składniki:20 g masła2,5 łyżki mąki ziemniaczanej1 pęczek bazylii2 świeże, ostre czerwone papryczki ( w oryginale były 3)750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowegoszczypta cynamonu1 łyżka pieprzu cayenne5 ząbków czosnku1 cebula (np szalotkę)30 g świeżego imbiru (można mniej, ok 15 g)olej słonecznikowy1 puszka pomidorów pelati2 łyżki sosu sojowego (japońskiego) lub sos sojowy ciemny400 ml mleczka kokosowego½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie zielonej pietruszkisólpieprz1 opakowanie ryżu basmatiMięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dużą szczyptę cynamonu oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie siekamy bazylię i dodajemy do mięsa. Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią.Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Oprószamy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, gdy olej się podgrzeje dodajemy masło. Jak masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Smażymy z obu stron, aby były ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W czasie jak smażą się pulpety cebulę kroimy w półtalarki, miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Papryczkę kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Ścieramy świeży imbir (ja dałam 15 g).Na tej samej patelni co smażyło się mięso podsmażamy, dodając trochę oleju, szalotkę z papryczką i imbirem, mieszamy. Po chwili dodajemy pomidory pelati i 1 puszkę mleczka kokosowego oraz2 łyżki sosu sojowego. Pulpeciki wkładamy na wok lub patelnię z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Chwilę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy.Podajemy z ugotowanym ryżem najlepiej basmati.