ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Okazuje się, że moje zdrowie ma się lepiej, więc wreszcie bez wyrzutów sumienia mogę jeść szpinak. Pamiętajcie by przy kamicy nerkowej ograniczać jego spożycie. Ja nadrabiam swoje zaległości - w dzieciństwie nie męczono mnie szpinakiem, potem mi zabronione, więc teraz dopiero mogę poznać się na nim. Serwuję klasyczne naleśniki ze szpinakiem i fetą - bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Na śniadanie, obiad i kolacje. Naleśniki ze szpinakiem to prosty i tani sposób na obiad. Jak lubicie naleśniki to skosztujcie też:
naleśniki z kaszą i pieczarkami
roladki z dżemem i serkiem
naleśniki zawijaski .
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem koperkowym
naleśniki :
2 szklanki mąki
szklanka mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
jajko
3 łyżki oleju + olej do smażenia
2 łyżki cukru
farsz :
450 g mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
około 200 g sera typu feta
sos jogurtowy :
mały jogurt naturalny
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz ziołowy
Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto.
Odstawić na 20 minut.
W między czasie na patelni z rozgrzanym olejem smażyć posiekane ząbki czosnku.
Dodać szpinak i smażyć aż cała woda odparuje, a masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Zestawić z palnika patelnie i dodać pokrojoną drobno fetę, wymieszać.
Smażyć na oleju rozgrzanym naleśniki z dwóch stron na kolor złoty.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać w rulon, który potem przekroić na pół.
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem posiekanym i doprawić solą oraz pieprzem.
Gotowym sosem polać naleśniki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/07/nalesniki-ze-szpinakiem.html