ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy z nas jadł kiedykolwiek naleśniki na słodko, bądź z twarogiem. Ale nie każdy próbował ich ze szpinakiem i fetą. Jest to połączenie wyśmienite nadające się na obiad w domu jak i w pracy. I nie musi być odsmażane na oleju wystarczy podgrzać w mikrofali.
Polecam.
Składniki na 10-12 naleśników:
Ciasto
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 jajka
3,5 szklanki mąki
szczypta soli
łyżka oleju
Farsz (na 6 naleśników)
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3/4 opakowania fety
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek (może być smakowa)
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem lub trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencję śmietany, jeżeli będzie za rzadkie dodać mąki. Placki smażyć na patelni z odrobiną oleju. Obsmażamy z każdej strony około 2-3 minut.
Farsz: Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zamrożony szpinak. Kiedy już się roztopi dodać pokrojoną w kostkę fetę i jogurt naturalny. I podgrzewać do momenty wyparowania wody.
Naleśniki przekładać jeszcze ciepłym farszem. Najlepiej smakują odsmażone, podawane z sosem czosnkowym .
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/nalesniki-ze-szpinakiem-i-feta/9223372036854775807