Wykonanie
Chyba każdy z nas jadł kiedykolwiek naleśniki na słodko, bądź z
twarogiem. Ale nie każdy próbował ich ze
szpinakiem i
fetą. Jest to połączenie wyśmienite nadające się na obiad w domu jak i w pracy. I nie musi być odsmażane na
oleju wystarczy podgrzać w mikrofali.Polecam.Składniki na 10-12 naleśników:Ciasto2 szklanki
mleka2 szklanki
wody2
jajka3,5 szklanki
mąkiszczypta
soliłyżka
olejuFarsz (na 6 naleśników)1 opakowanie
szpinaku mrożonego rozdrobnionego3/4 opakowania
fety2 małe
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwy z oliwek (może być smakowa)Przygotowanie:Ciasto: Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem lub trzepaczką. Ciasto musi
mieć konsystencję
śmietany, jeżeli będzie za rzadkie dodać
mąki. Placki smażyć na patelni z odrobiną
oleju. Obsmażamy z każdej strony około 2-3 minut.Farsz: Na patelni podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodać zamrożony
szpinak. Kiedy już się roztopi dodać pokrojoną w kostkę
fetę i
jogurt naturalny. I podgrzewać do momenty wyparowania
wody.Naleśniki przekładać jeszcze ciepłym farszem. Najlepiej smakują odsmażone, podawane z
sosem czosnkowym .