Wykonanie
Źle przyrządzony
szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim menu :) jest nie tylko dla wielbicieli
szpinaku, ale także dla leniuchów, ponieważ jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu. Poza tym liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam!Składniki:opakowanie
szpinaku w liściach1 l rosołu bądź
bulionu z kostekpół dużej
cebuli3 ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowajogurt naturalnynaleśnikiPrzepis na ciasto naleśnikowe:2
jajka2 szklanki
mąki1,5 szklanki
mlekapół szklanki
wody gazowanejodrobina
soliDo miski wlewamy
mleko, przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki
wody gazowanej.Sposób przyrządzenia:W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, a na koniec wrzucamy liście
szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy
bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także
jogurt (do garnka lub bezpośrednio na talerz).Zupę można podać z
makaronem albo naleśnikami. Usmażone naleśniki należy zrolować, a
potem pokroić na paseczki, które wrzucamy do zupy. Pychotka.