Wykonanie

Podobno cała Dania pachnie teraz, w Święta, tymi
ciasteczkami. Dzięki
przyprawom korzennym nazywane są "duńskimi piernikami". Gotowe
ciastka są kruche i dość twarde. Warto przechowywać je w szczelnie zamykanej puszce z dodatkiem kawałków
jabłek, dzięki
czemu z każdym dniem będą robiły się coraz delikatniejsze. Ja lubię chrupiące
ciastka, takie które pękają z trzaskiem przy ugryzieniu, nie dodaję więc nic do pojemnika.Składniki:125 g
miodu (np. spadziowego)250 g
masła3/4 szklanki
brązowego cukru3 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
imbiru mielonego1 łyżeczka
goździków1 łyżeczka
kardamonu1 gwiazdka
anyżu3 łyżki
migdałów blanszowanych3 łyżki
pistacji3 łyżki
orzechów laskowych500 g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
Miód przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego
cukier i dokładamy
masło. Wszystkie
przyprawy umieszczamy w młynku do
kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek.
Przyprawy dodajemy do garnka. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy powstanie nam jednorodna masa wsypujemy do niej
migdały,
orzechy laskowe i
pistacje. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynne składniki z
orzechami i całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą (osobno) przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulon i związujemy z obu stron (jak
cukierka). Odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia ruloniki z ciasta tniemy bardzo
ostrym nożem na plasterki grubości 8-10 mm.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
ciastka 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.


