Wykonanie
Gdy pierwszy raz usłyszałam o cieście
marchewkowym, pomyślałam, że z pewnością jest obrzydliwe i nie da się go zjeść... byłam w błędzie. Jest to jedno z moich ulubionych, jesiennych ciast.

Składniki (ciasto):- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- łyżeczka startego
cynamonu,- łyżeczka startego
imbiru,- łyżeczka startej
gałki muszkatałowej,- szczypta startych
goździków,- szklanka posiekanych
migdałów,- szklanka posiekanych
orzechów włoskich,- kostka
masła (miękkie),- 2 szklanki
brązowego cukru,- 5 dużych jaj,- 300 g startej
marchwi,-sok z jed nej
pomarańczy (świeżo wyciśnięty).Wykonanie:1. Do miski wsypuję :
mąkę, proszek do pi eczenia,
cynamon,
imbir, gał kę muszkatałową,
goździki, posiekane
migdały i
orzechy.2. W innej mis ce miksuję ze sobą
masło i
cukier. Następnie wciąż miksując dodaję po jednym
jajk u, a następnie mieszaninę z p unktu nr 1.3. Do ciasta dodaję
marchew i
sok pomarańczowy. Całość miksuję i wylewam na wyło żoną papierem blachę.4. Piek ę ok. godzi ny w temperatu rze 180 st. C .
