ßßß

Składniki:2 filety rybne2 głowy, 2 ogony1 pietruszka2 marchewki1 por (biała część)kawałek selerakilka suszonych owoców (morela, śliwka, rodzynki)ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnachsólgałka muszkatołowa2 łyżki gęstej śmietanyok. 1,5 l wodynatka pietruszkiWarzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej wody razem z zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym. Dodajemy oczyszczone części ryb, suszone owoce, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, tak by ryba i warzywa były miękkie. Następnie odcedzamy wywar, dodajemy śmietanę (hartujemy!), przyprawiamy gałką i jeśli potrzeba solą i pieprzem. Do zupy dodajemy kawałki ryb, możemy dodać marchewkę. U mnie zupę rybną jada się z drobnym makaronem i z natką pietruszki. Smacznego!