ßßß Cookit - przepis na Świąteczna zupa rybna.

Świąteczna zupa rybna.

nazwa

Wykonanie

Zupę z karpia jada się u mnie w domu od zawsze, jak byłam dzieckiem potrafiłam zajadać się nią kilka razy w ciągu dnia, nawet na śniadanie! Można ją także przygotować z innych ryb np. z tych, które przygotowujemy jako danie główne, wykorzystując łby czy ogony.
Składniki:
2 filety rybne
2 głowy, 2 ogony
1 pietruszka
2 marchewki
1 por (biała część)
kawałek selera
kilka suszonych owoców (morela, śliwka, rodzynki)
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach
sól
gałka muszkatołowa
2 łyżki gęstej śmietany
ok. 1,5 l wody
natka pietruszki
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej wody razem z zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym. Dodajemy oczyszczone części ryb, suszone owoce, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, tak by ryba i warzywa były miękkie. Następnie odcedzamy wywar, dodajemy śmietanę (hartujemy!), przyprawiamy gałką i jeśli potrzeba solą i pieprzem. Do zupy dodajemy kawałki ryb, możemy dodać marchewkę. U mnie zupę rybną jada się z drobnym makaronem i z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/12/swiateczna-zupa-rybna.html