Wykonanie
Zupę z
karpia jada się u mnie w domu od zawsze, jak byłam dzieckiem potrafiłam zajadać się nią kilka
razy w ciągu dnia, nawet na śniadanie! Można ją także przygotować z innych ryb np. z tych, które przygotowujemy jako danie główne, wykorzystując łby czy ogony.


Składniki:2
filety rybne2 głowy, 2 ogony1
pietruszka2
marchewki1
por (biała część)kawałek
selerakilka
suszonych owoców (
morela,
śliwka,
rodzynki)
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach
sólgałka muszkatołowa2 łyżki gęstej
śmietanyok. 1,5 l
wodynatka pietruszkiWarzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej
wody razem z
zielem angielskim,
pieprzem,
liściem laurowym. Dodajemy oczyszczone części ryb,
suszone owoce, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, tak by
ryba i warzywa były miękkie. Następnie odcedzamy
wywar, dodajemy
śmietanę (hartujemy!), przyprawiamy gałką i jeśli potrzeba
solą i
pieprzem. Do zupy dodajemy kawałki ryb, możemy dodać
marchewkę. U mnie zupę
rybną jada się z drobnym
makaronem i z
natką pietruszki. Smacznego!