ßßß
Składniki (2 porcje)Kuskus150g kuskusu (1/2 kubka)Papryczka chilli2 dymki1/2 pęczka koperku100g świeżego lub mrożonego zielonego groszkuŁyżka oliwy20g fetyKurczakFilet z kurczaka (200g)Łyżeczka suszonego oreganoŁyżeczka mielonego ziela angielskiegoSól, pieprz1/2 cytrynyOliwaTzatzikiOgórek200g jogurtu naturalnego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuSól, pieprzPrzygotowanieWsyp do miski 1/2 kubka kuskusu, zalej kubkiem wrzątku, posól i przykryj. Postaw na ogniu niewielki garnuszek z wodą – kiedy się zagotuje, wrzucisz do niej groszek (chyba, że używasz świeżego).Na deskę do krojenia lub duży talerz wysyp szczyptę soli, pieprzu, ziela angielskiego, oregano i skórkę cytrynową startą na tarce o drobnych oczkach.Obtocz kurczaka w mieszaninie przypraw, a następnie przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij (mniej więcej na grubość 1,5cm).Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni o grubym dnie i smaż kurczaka 3-4 minuty z każdej strony.Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka, posyp go odrobiną soli, po czym odciśnij nadmiar wody (najprościej zrobić to rękami). Posiekaj koperek.Przełóż ogórka do miski, dodaj 1/2 pęczka posiekanego koperku, jogurt, sok z 1/2 cytryny, szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.Wrzuć groszek do wrzątku – wystarczy 4-5 minut. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dymkę.Spulchnij kuskus widelcem, dodaj zblanszowany groszek, chilli, dymki i resztę koperku. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.Usmażonego kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na kuskusie. Posyp pokruszoną fetą i podawaj z tzatzykami.Smacznego!Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni J.OliveraZobacz także:Kurczak z suszonymi pomidoramiKurczak z wokaKurczak w estragonie