Wykonanie
To jedno z 15-minutowych dań Jamie’go Olivera. Wspaniały lekki obiad – idealny po świątecznym obżarstwie. Zmodyfikowałam nieco oryginalny przepis, szczególnie jeśli chodzi o tzatziki – zamiast
mięty do
ogórków dodałam
koperek i
czosnek.
Składniki (2 porcje)
Kuskus150g
kuskusu (1/2 kubka)
Papryczka chilli2
dymki1/2 pęczka
koperku100g świeżego lub
mrożonego zielonego groszkuŁyżka
oliwy20g
fetyKurczakFilet z kurczaka (200g)Łyżeczka
suszonego oreganoŁyżeczka mielonego
ziela angielskiegoSól,
pieprz1/2
cytrynyOliwaTzatziki
Ogórek200g
jogurtu naturalnego1/2
cytryny1/2 pęczka
koperku2 ząbki
czosnkuSól,
pieprzPrzygotowanieWsyp do miski 1/2 kubka
kuskusu, zalej
kubkiem wrzątku,
posól i przykryj. Postaw na ogniu niewielki garnuszek z
wodą – kiedy się zagotuje, wrzucisz do niej
groszek (chyba, że używasz świeżego).Na deskę do krojenia lub duży talerz wysyp szczyptę
soli,
pieprzu,
ziela angielskiego,
oregano i
skórkę cytrynową startą na tarce o drobnych oczkach.Obtocz
kurczaka w mieszaninie przypraw, a następnie przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij (mniej więcej na grubość 1,5cm).Rozgrzej 2 łyżki
oliwy na dużej patelni o grubym dnie i smaż
kurczaka 3-4 minuty z każdej strony.Na tarce o grubych oczkach zetrzyj
ogórka, posyp go odrobiną
soli, po czym odciśnij nadmiar
wody (najprościej zrobić to rękami). Posiekaj
koperek.Przełóż
ogórka do miski, dodaj 1/2 pęczka posiekanego
koperku,
jogurt, sok z 1/2
cytryny, szczyptę
pieprzu i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszaj.Wrzuć
groszek do wrzątku – wystarczy 4-5 minut. Posiekaj drobno
papryczkę chilli i
dymkę.Spulchnij
kuskus widelcem, dodaj zblanszowany
groszek,
chilli,
dymki i resztę
koperku.
Skrop sokiem z cytryny i
oliwą. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.Usmażonego
kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na
kuskusie. Posyp pokruszoną
fetą i podawaj z tzatzykami.Smacznego!Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni J.OliveraZobacz także:
Kurczak z
suszonymi pomidoramiKurczak z woka
Kurczak w
estragonie