ßßß Cookit - przepis na Krem kalafiorowy z jarmużem

Krem kalafiorowy z jarmużem

nazwa

Wykonanie

9 września, 2015 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Treściwe śniadania, ciepłe rozgrzewające zupy i ciasta pachnące korzennymi przyprawami. Kulinarnie jestem już w sezonie jesiennym.
1 mały kalafior
1 marchew
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 cebula
2 liście jarmużu
1600-2000 ml wody
sól, pieprz, tymianek, kurkuma, oregano, chilli
świeża kolendra
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Do garnka z wodą wrzucamy małego kalafiora (podzielonego na części), ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i przyprawy. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Kiedy zupa lekko przestygnie przerabiamy ją blenderem na krem. Przed podaniem ozdabiamy ją liśćmi świeżej kolendry.
Podobne wpisy
Chipsy warzywne
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i pigwą
Zupa ogórkowa z ryżem
Zupa z dyni z kindziukiem, kuskusem i chilli
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/krem-kalafiorowy-z-jarmuzem