ßßß
Składnikiok. 1 kg szynki wieprzowej3 marchwie3 pietruszki1 mały seler3-4 ząbki czosnkuparyka słodka w proszkusólpieprz2 łyżki masła roślinnego1 pęczek natki pietruszkiCzas przygotowania: 15 min plus 90 min duszenieByła już dziś zupa, teraz pora na drugie danie. Powiem Wam, że chyba najbardziej lubię duszone mięso. Ze względu na smak i prostotę wykonania. Tym razem szynka duszona z warzywami.Wczoraj natarłam mięso solą i papryką w proszku. Dodałam też pokrojony drobno czosnek. Szynka przeleżała sobie w ten sposób w lodówce przez noc.Teraz czas na warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroję na kawałki, przyprawiam solą, pieprzem i papryką, i na razie zostawiam. Szynkę rumienię na maśle ze wszystkich stron, po czym dodaję warzywa i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekaną pietruszkę.Półtora godziny to szmat czasu, więc można sobie wtedy przygotować dodatki – mnie ten czas zajęła skutecznie praca (wiem, wiem, niedziela, ale jak mus, to mus), więc skończyło się ziemniakami. Jednak warzyw było na tyle dużo, że i tak każdy pojadł.Po tym czasie wystarczy pokroić mięso na plastry i podawać. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Lekka zupa ogórkowa
Sałatka jarzynowa w galarecie
Schab duszony w całości z warzywamiGalaretka drobiowa z jajkiem