Wykonanie

Składnikiok. 1 kg
szynki wieprzowej3 marchwie3
pietruszki1 mały
seler3-4 ząbki
czosnkuparyka słodka w proszku
sólpieprz2 łyżki
masła roślinnego1 pęczek
natki pietruszkiCzas przygotowania: 15 min plus 90 min duszenieByła już dziś zupa, teraz
pora na drugie danie.
Powiem Wam, że chyba najbardziej lubię duszone
mięso. Ze względu na smak i prostotę wykonania. Tym razem
szynka duszona z warzywami.Wczoraj natarłam
mięso solą i
papryką w proszku. Dodałam też pokrojony drobno
czosnek.
Szynka przeleżała sobie w ten sposób w lodówce przez noc.Teraz czas na warzywa.
Marchew,
pietruszkę i
seler kroję na kawałki, przyprawiam
solą,
pieprzem i
papryką, i na razie zostawiam.
Szynkę rumienię na
maśle ze wszystkich stron, po czym dodaję warzywa i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekaną
pietruszkę.Półtora godziny to szmat czasu, więc można sobie wtedy przygotować dodatki – mnie ten czas zajęła skutecznie praca (wiem, wiem, niedziela, ale jak mus, to mus), więc skończyło się
ziemniakami. Jednak warzyw było na tyle dużo, że i tak każdy pojadł.Po tym czasie wystarczy pokroić
mięso na plastry i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem

Lekka zupa ogórkowa
Sałatka jarzynowa w galarecie
Schab duszony w całości z warzywami
Galaretka drobiowa z
jajkiem