ßßß Cookit - przepis na Szynka duszona w warzywach

Szynka duszona w warzywach

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 1 kg szynki wieprzowej
3 marchwie
3 pietruszki
1 mały seler
3-4 ząbki czosnku
paryka słodka w proszku
sól
pieprz
2 łyżki masła roślinnego
1 pęczek natki pietruszki
Czas przygotowania: 15 min plus 90 min duszenie
Była już dziś zupa, teraz pora na drugie danie. Powiem Wam, że chyba najbardziej lubię duszone mięso. Ze względu na smak i prostotę wykonania. Tym razem szynka duszona z warzywami.
Wczoraj natarłam mięso solą i papryką w proszku. Dodałam też pokrojony drobno czosnek. Szynka przeleżała sobie w ten sposób w lodówce przez noc.
Teraz czas na warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroję na kawałki, przyprawiam solą, pieprzem i papryką, i na razie zostawiam. Szynkę rumienię na maśle ze wszystkich stron, po czym dodaję warzywa i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekaną pietruszkę.
Półtora godziny to szmat czasu, więc można sobie wtedy przygotować dodatki – mnie ten czas zajęła skutecznie praca (wiem, wiem, niedziela, ale jak mus, to mus), więc skończyło się ziemniakami. Jednak warzyw było na tyle dużo, że i tak każdy pojadł.
Po tym czasie wystarczy pokroić mięso na plastry i podawać. Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Lekka zupa ogórkowa
Sałatka jarzynowa w galarecie
Schab duszony w całości z warzywami
Galaretka drobiowa z jajkiem
Źródło:http://www.gryzz.pl/szynka-duszona-w-warzywach