Wykonanie
Składniki6 jaj20 dag
pieczarek2 łyżki
majonezukilka gałązek
natki pietruszkisólpieprzCzas przygotowania: 15 min plus gotowanie i studzenie jaj i
pieczarekJaja faszerowane – jeden z milszych memu
sercu tematów. O tyle przyjemny, że można wymyślić naprawdę sporo rodzajów farszu. Idę o zakład, że ile domów, tyle pomysłów. I zapewne nawet jeśli podobne, to jakimś szczegółem się różnią i smakują inaczej :)Gotuję
jaja, studzę je, obieram, kroję na pół wzdłuż i delikatnie wyciągam
żółtka. Obieram
pieczarki (teoretycznie można tylko umyć, ale jakoś nie lubię piachu ani torfu zgrzytającego
między zębami) i wrzucam je na wrzącą
wodę (nie
solę jej). Gotuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i jak tylko ostygną, kroję na drobną kosteczkę. Siekam
żółtka i dodaję do
pieczarek. Jeśli mam świeżą
natkę pietruszki, też siekam i dokładam do
pieczarek. Dziś akurat miałam suszoną w lecie, więc siekanie odpadło, wsypałam i już. Ilość zależy tylko od Was – ja lubię, kiedy farsz jest dość zielony, więc nie żałuję
pietruszki.Teraz jeszcze
majonez,
sól i
pieprz do smaku. Pozostaje napełnić
jaja farszem i podać. Smacznego!
Podobne przepisy
Galaretka drobiowa z
jajkiemSałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka pieczarkowa