ßßß Cookit - przepis na Jaja faszerowane pieczarkami

Jaja faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 jaj
20 dag pieczarek
2 łyżki majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
Czas przygotowania: 15 min plus gotowanie i studzenie jaj i pieczarek
Jaja faszerowane – jeden z milszych memu sercu tematów. O tyle przyjemny, że można wymyślić naprawdę sporo rodzajów farszu. Idę o zakład, że ile domów, tyle pomysłów. I zapewne nawet jeśli podobne, to jakimś szczegółem się różnią i smakują inaczej :)
Gotuję jaja, studzę je, obieram, kroję na pół wzdłuż i delikatnie wyciągam żółtka. Obieram pieczarki (teoretycznie można tylko umyć, ale jakoś nie lubię piachu ani torfu zgrzytającego między zębami) i wrzucam je na wrzącą wodę (nie solę jej). Gotuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i jak tylko ostygną, kroję na drobną kosteczkę. Siekam żółtka i dodaję do pieczarek. Jeśli mam świeżą natkę pietruszki, też siekam i dokładam do pieczarek. Dziś akurat miałam suszoną w lecie, więc siekanie odpadło, wsypałam i już. Ilość zależy tylko od Was – ja lubię, kiedy farsz jest dość zielony, więc nie żałuję pietruszki.
Teraz jeszcze majonez, sól i pieprz do smaku. Pozostaje napełnić jaja farszem i podać. Smacznego!
Podobne przepisy
Galaretka drobiowa z jajkiem
Sałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka pieczarkowa
Źródło:http://www.gryzz.pl/jaja-faszerowane-pieczarkami