Wykonanie
Od kiedy pamiętam,
jajka z
pieczarkami zawsze gościły na naszym
stole. Przepis zaczerpnęłam już dawno temu z zapisków mamy. Jest to kolejna szybka przystawka, która doskonale się sprawdza na każdym przyjęciu. W sezonie wiosenno-letnim idealnie komponuje się ze
szczypiorkiem na wierzchu, w zimowym wystarcza sam
majonez. Moja miłość do
pieczarek zaczęła się chyba właśnie wtedy, gdy po raz pierwszy spróbowałam tej wyśmienitej przystawki!
Składniki:-
jajka ugotowane na twardo,-
pieczarki (na każde
jajko przypadają 2 średnie),-
majonez,-
sól,
pieprz.Ugotowane i ostudzone
jajka obieramy ze skorupek. Każde kroimy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy
żółtka, odkładamy na bok. Dokładnie myjemy
pieczarki, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy (bez konieczności dodania tłuszczu; do
pieczarek można dodać pokrojoną w kostkę
cebulę - tak też smakuje wyśmienicie). Dusimy do momentu, aż wyparuje cała
woda. Gdy
pieczarki będą już zimne, dodajemy do nich pokruszone
żółtka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy
majonez (w zależności od ilości farszu, średnio powinno być pół łyżki). Połówki
białek napełniamy farszem tak, by całość wyglądała jak
jajko (jak na zdjęciu). Całość ozdabiamy
majonezem, ewentualnie
szczypiorkiem lub
rzodkiewką. Smacznego!