niedziela, 13 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy » Jedne z moich ulubionych Jajka faszerowane pieczarkami to mój smak dzieciństwa. Pojawiały się zawsze z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Pyszny pieczarkowy farsz z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Delikatnie doprawiony pieprzem i solą. Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek łyżka masła 4 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i gdy zaczyna się gotować nastawiam minutnik na 8 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą i odkładam. Farsz: Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni podgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, który musi powoli odparować. Gdy pieczarki zmiękną, a sok odparuje zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Natkę pietruszki (lub koperek) myjemy i drobno siekamy. Jajka obieramy i kroimy na połówki. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wyciągamy żółtka. Przekładamy żółtka na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy żółtka z pieczarkami, majonezem i posiekaną natką. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek za pomocą łyżeczki lub szprycy. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy udekorowane natką. Smacznego!