Wykonanie

Składniki1 kg
schabu2 marchwie1
pietruszka1 mały
seler1
por5
łodyg selera naciowego
sólpieprzpapryka słodka w proszku1 łyżka
olejudodatkiCzas przygotowania: 10-15 min plus 60 min duszenieNo i mamy bardzo białe Święta. Gdyby to było Boże Narodzenie, pewnie bym się cieszyła. Ale jest Wielkanoc. Wyjść się nie da, bo ulica zasypana. Nawet z domu ciężko, bo trzeba torować sobie
drogę łopatą. Pozostaje obżerać się dalej ;)Dzisiaj proponuję
schab duszony w całości z warzywami. Nie jest zbyt pracochłonny, za to ładne wygląda na świątecznym talerzu i jest pyszny.Dzień wcześniej został nasolony, a dzisiaj doprawiony
pieprzem i
papryką słodką w proszku. Następnie obsmażam go na
oleju (warto wziąć głęboką patelnię) z obu stron. Kiedy jest już ładnie zrumieniony, kładę na nim kilka plasterków
pora. Dookoła kładę
marchew,
pietruszkę,
seler,
pora i
seler naciowy pokrojone na plasterki,
solę nieco, jeszcze odrobina
papryki, przykrywam patelnię i zostawiam to wszystko mniej więcej na godzinę.Nie dodaję żadnego tłuszczu, nie podlewam
wodą, ponieważ
schab i warzywa puszczą nieco
soków.
Schab się dusi, w tym czasie przygotowuję sobie dodatki – tym razem padło na
ziemniaki i
kapustę czerwoną.Po godzince wystarczy pokroić
mięso na porcje i podawać. I można świętować dalej :) Smacznego!


Podobne przepisy
Szynka duszona w warzywach
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem

Pieczone
żeberka
Lekka zupa ogórkowa
Sałatka jarzynowa w galarecie