ßßß
Składniki1 kg schabu2 marchwie1 pietruszka1 mały seler1 por5 łodyg selera naciowegosólpieprzpapryka słodka w proszku1 łyżka olejudodatkiCzas przygotowania: 10-15 min plus 60 min duszenieNo i mamy bardzo białe Święta. Gdyby to było Boże Narodzenie, pewnie bym się cieszyła. Ale jest Wielkanoc. Wyjść się nie da, bo ulica zasypana. Nawet z domu ciężko, bo trzeba torować sobie drogę łopatą. Pozostaje obżerać się dalej ;)Dzisiaj proponuję schab duszony w całości z warzywami. Nie jest zbyt pracochłonny, za to ładne wygląda na świątecznym talerzu i jest pyszny.Dzień wcześniej został nasolony, a dzisiaj doprawiony pieprzem i papryką słodką w proszku. Następnie obsmażam go na oleju (warto wziąć głęboką patelnię) z obu stron. Kiedy jest już ładnie zrumieniony, kładę na nim kilka plasterków pora. Dookoła kładę marchew, pietruszkę, seler, pora i seler naciowy pokrojone na plasterki, solę nieco, jeszcze odrobina papryki, przykrywam patelnię i zostawiam to wszystko mniej więcej na godzinę.Nie dodaję żadnego tłuszczu, nie podlewam wodą, ponieważ schab i warzywa puszczą nieco soków.Schab się dusi, w tym czasie przygotowuję sobie dodatki – tym razem padło na ziemniaki i kapustę czerwoną.Po godzince wystarczy pokroić mięso na porcje i podawać. I można świętować dalej :) Smacznego!
Podobne przepisy
Szynka duszona w warzywach
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Pieczone żeberka
Lekka zupa ogórkowa
Sałatka jarzynowa w galarecie