Wykonanie
Składniki4
filety z dorszavegetaczosnek2
jajka3-4 łyżki
mąki3-4 łyżki
bułki tartejolej do smażenia
ryż (ile kto lubi - u mnie 3
torebki na 4 osoby)1,5 łyżeczki
curry3 marchwie3
pietruszki1
cebula1 łyżka
masłaCzas przygotowania: 30 minWychodzę z założenia, że czasami najprostsza potrawa bywa najsmaczniejsza. Dziś padło na
dorsza. Nie chciałam po grecku, ponieważ nie do końca pasują mi wszystkie składniki. I tak jest po mojemu, z warzywami i
ryżem.Wyfiletowanego
dorsza doprawiam
vegetą i
czosnkiem, a następnie panieruję w tradycyjny sposób (po kolei
maka,
jajka,
bułka tarta) i smażę na
oleju.Gotuję
marchew i
pietruszkę w osolonej wodzie, a na patelni szklę na
maśle delikatnie
cebulę. Ugotowane warzywa ścieram na dużych oczkach tarki i mieszam z
cebulą.
Ryż – żeby nie był nudny, dodaję do
wody curry. Nadaje aromatu i bardzo ładnie barwi
ryż na żółto.I tak mam gotowe danie, które bez większej filozofii jest w stanie przygotować każdy :) Smacznego!
Podobne przepisy
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnymRyż z warzywami i
kurczakiemKrokiety z
mięsemFaszerowany
kabaczekPasztet z
królika