Wykonanie
Składnikiciasto:250 g
mąki120 g
masła1 łyżka zimnej
wody1
jajo + 1
żółtkoszczypta
cukruszczypta
solifarsz:30 dag
cienkiej kiebasy40 dag
roszponki1 opakowanie
fety (270 g)masa jajeczna:4
jaja150 ml
śmietany (18%)Czas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczenieOto mój dzisiejszy obiad. Ile można jeść mięcho i ziemniaki? Miało być jarsko. Wyszło niejarsko ;) Ale całkiem smacznie.Zagniatam szybciutko ciasto i wkładam je na chwilę do lodówki. Staram się je cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Cóż, nie zawsze wychodzi, wtedy pozostaje formę wykleić. Nakłuwam ciasto w kilku miejscach, żeby nie wybrzuszyło się, po czym kładę na nim papier i wysypuję
ryżem. Tak przygotowane ciasto wjeżdża na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.Ciasto się podpieka, a ja przygotowuję resztę. Kroję na plasterki frankfurterki. Dzisiaj trafiłam na tak tłuste, że omal ich nie wywaliłam. Wytopiłam z nich tłuszcz, odlałam i dopiero zaczęły się nadawać do użytku.Wyciągam ciasto,
ryż przyda mi się kolejnym razem, więc wsypuję go do jakiegoś słoja, a papier wywalam. Na ciasto wykładam
kiełbaski. Następnie
daję grubą warstwę
roszponki – im jej więcej, tym lepiej. Trochę zostawiam, żeby była jeszcze do posypania. Kroję
fetę na kostkę i
daje ją jako kolejną warstwę. Roztrzepuję
jaja i mieszam je ze
śmietaną, doprawiam
pieprzem. Nie
daję już
soli, w kiełbaskach i fecie jest jej wystarczająco dużo. Wylewam w miarę regularnie
jaja na farsz. Zmniejszam temperaturę piekarnika do 190 st. C i wkładam quiche na kolejne 40 minut.Po upieczeniu pozostaje posypać całość resztą
roszponki i zajadać się. Potrawa jest bardzo sycąca. Polecam ją raczej na obiad niż na kolację. Smacznego!
Podobne przepisy
Quiche z
czosnkiem niedźwiedzim
Placki z
cukinii i
fetyTarta-sernik
Szarlotka z kruszonkąCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkami