Wykonanie
Klasyczny francuski deser, nie tak straszny jak go malują. Tarte Titan, czyli odwrócona
tarta z
jabłkami. Pyszna. Skameralizowane
jabłka , kruchy spód, do tego odrobina kwaśnej
śmietany. Ja uwielbiam na ciepło, ale na zimno to ze jest rewelacyjna. Polecam bardzo.
kruchy spód'150 g
mąki100 g
masła pokrojonego w kostkę40 g
brązowego cukru ( można użyć zwykły)2
żółtkaJabłka6 dużych
jabłek120 g
cukru najlepiej brązowego50 g
masła50 ml
wodyew odrobina kwaśnej
śmietany do podaniaWszystkie składniki na kruchy spód zagnieść szybciutko razem, uformować w kulę , owinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min. W tym czasie przygotować
jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, skropić
sokiem z cytryny aby nie czerniały.Na patelnię wlać
wodę i wsypać podgrzewać mieszając aż
cukier się rozpuści, a następnie poczekać aż zacznie się karmelizować i będzie złoto brązowy. Dodać
masło, mieszać az się rozpuści ( uwaga będzie się mocno pienić), następnie dodać
jabłka, i delikatnie wymieszać.
Jabłka smażyć w karmelu ok 10-15 min(zależny od gatunku
jabłek) starajcie się nie mieszać zbyt często aby kawałki
jabłek się nie rozpadły. Ciasto rozwałkować na krążek wielkości foremki.Foremkę wysmarować
masłem i na dno wyłożyć skameralizowane
jabłka, a na wierzch rozłożyć płat ciasta. Dokładnie zalepić brzegi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do ok 160 st i piec kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu tartę wyjąć oddzielić nożem ciasto od brzegów formy, nakryć talerzem i zdecydowanym ruchem obrócić tak aby
jabłka znalazły się na wierzchu.Jeśli cześć
jabłek przywarła do formy, to po prostu je odrywamy i z powrotem układamy na cieście.Smacznego.