ßßß Cookit - przepis na Quiche z czosnkiem niedźwiedzim

Quiche z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajo
0,5 łyżeczki soli
Masa:
120 g czosnku niedźwiedziego
130 g fety
2 frankfurterki
4 jaja
150 ml śmietany
pieprz
Czas przygotowania: 120 min (w tym chłodzenie ciasta i pieczenie)
Dzisiaj zapraszam Was na kolejną odsłonę czosnku niedźwiedziego – quiche z tym właśnie czosnkiem. Przy okazji tej potrawy rodzina (poza mamą, która jest ogrodnikiem i czosnek zna od podszewki) w końcu załapała, że mamy w ogrodzie fajną, aromatyczną roślinę. Lepiej późno niż wcale :)
Zaczynam od przygotowania ciasta. Kroję zimne masło, dodaję mąkę, jajko i sól i zagniatam ciasto. Jeśli zbyt szybko się nagrzeje, dolejcie ze dwie łyżki zimnej wody. Ciasto wkładam do lodówki na około pół godziny. U mnie przeleżało 24 godziny, ponieważ wypadł mi wyjazd. Nie wpłynęło to jednak negatywnie na jego jakość.
Kiedy ciasto jest gotowe, rozwałkowuję je na grubość około 3 mm i wykładam formę (moja ma mniej więcej 30 cm średnicy). Jak coś nie pójdzie z tym wałkowaniem, nie ma się co przejmować – dolepiam ciasto i już ;) A u mnie dziś wyjątkowo nie szło, co widać na załączonym obrazku :)
Na ciasto daję folię aluminiową i wysypuję ją warstwą ryżu. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę 20 minut.
Ciasto siedzi w piekarniku, a ja mam czas na przygotowanie składników, którymi je wyłożę. Najpierw kroję na plasterki dwie frankfurterki. Tyle wystarczy, ponieważ mają tylko dodać odrobiny zapachu i nieco przełamać pozostałe smaki. Wrzucam je na patelnię i podsmażam na tłuszczu, których się z nich wytopi. Jeśli pechowo się zdarzy, że będzie go dużo, wyjmuję w miarę szybko kiełbaski, żeby nie wlać go na ciasto.
Siekam grubo czosnek i rozdrabniam fetę, a jaja roztrzepuję ze śmietaną (tym razem wzięłam 18%) i doprawiam pieprzem.
Ciasto jest już podpieczone. Wyjmuję je z piekarnika, wyrzucam folię z ryżem (to znaczy sam ryż można zostawić do kolejnego pieczenia). Wykładam na ciasto kiełbaski. Teraz warstwa czosnku i feta.
Całość zalewam jajami i śmietaną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 190 st. C i zapiekam całość przez kolejne 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam quiche na 10 minut, żeby lekko przestygł, ale żeby nie był zimny. Po tym czasie możemy brać się za jedzenie.
Quiche z czosnkiem niedźwiedzim ma bardzo intensywny aromat i jest przy tym naprawdę sycącym daniem. Jeśli więc chcecie spróbować tej sezonowej rośliny, to polecam. Smacznego!
Podobne przepisy
Quiche z roszponką
Placki z cukinii i fety
Tarta-sernik
Szarlotka z kruszonką
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Źródło:http://www.gryzz.pl/quiche-z-czosnkiem-niedzwiedzim