Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
mąki150 g
masła1
jajo0,5 łyżeczki
soliMasa:120 g
czosnku niedźwiedziego130 g
fety2 frankfurterki4
jaja150 ml
śmietanypieprzCzas przygotowania: 120 min (w tym chłodzenie ciasta i pieczenie)Dzisiaj zapraszam Was na kolejną odsłonę
czosnku niedźwiedziego – quiche z tym właśnie
czosnkiem. Przy okazji tej potrawy rodzina (poza mamą, która jest ogrodnikiem i
czosnek zna od podszewki) w końcu załapała, że mamy w ogrodzie fajną, aromatyczną roślinę. Lepiej późno niż wcale :)Zaczynam od przygotowania ciasta. Kroję zimne
masło, dodaję
mąkę,
jajko i
sól i zagniatam ciasto. Jeśli zbyt szybko się nagrzeje, dolejcie ze dwie łyżki zimnej
wody. Ciasto wkładam do lodówki na około pół godziny. U mnie przeleżało 24 godziny, ponieważ wypadł mi wyjazd. Nie wpłynęło to jednak negatywnie na jego jakość.
Kiedy ciasto jest gotowe, rozwałkowuję je na grubość około 3 mm i wykładam formę (moja ma mniej więcej 30 cm średnicy). Jak coś nie pójdzie z tym wałkowaniem, nie ma się co przejmować – dolepiam ciasto i już ;) A u mnie dziś wyjątkowo nie szło, co widać na załączonym obrazku :)
Na ciasto
daję folię aluminiową i wysypuję ją warstwą
ryżu. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę 20 minut.
Ciasto
siedzi w piekarniku, a ja mam czas na przygotowanie składników, którymi je wyłożę. Najpierw kroję na plasterki dwie frankfurterki. Tyle wystarczy, ponieważ mają tylko dodać odrobiny zapachu i nieco przełamać pozostałe smaki. Wrzucam je na patelnię i podsmażam na tłuszczu, których się z nich wytopi. Jeśli pechowo się zdarzy, że będzie go dużo, wyjmuję w miarę szybko
kiełbaski, żeby nie wlać go na ciasto.Siekam grubo
czosnek i rozdrabniam
fetę, a
jaja roztrzepuję ze
śmietaną (tym razem wzięłam 18%) i doprawiam
pieprzem.
Ciasto jest już podpieczone. Wyjmuję je z piekarnika, wyrzucam folię z
ryżem (to znaczy sam
ryż można zostawić do kolejnego pieczenia). Wykładam na ciasto
kiełbaski. Teraz warstwa
czosnku i
feta.
Całość zalewam
jajami i
śmietaną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 190 st. C i zapiekam całość przez kolejne 40-45 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiam quiche na 10 minut, żeby lekko przestygł, ale żeby nie był zimny. Po tym czasie możemy brać się za jedzenie.
Quiche z
czosnkiem niedźwiedzim ma bardzo intensywny aromat i jest przy tym naprawdę sycącym daniem. Jeśli więc chcecie spróbować tej sezonowej rośliny, to polecam. Smacznego!Podobne przepisy
Quiche z
roszponkąPlacki z
cukinii i
fetyTarta-sernik
Szarlotka z kruszonką
Lasagne ze
szpinakiem i
mięsem