ßßß
Szpinak stał się jedną z tych rzeczy, których nie jadłam, gdyż jakoś nie było ku temu sposobności, ale kilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :)Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem.Składniki:400g szpinaku1-2 ząbki czosnku200 - 300ml śmietany słodkiej30g masłaSólPieprz½ szklanki wody1 łyżka mąkiSzpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego wodę, po czym kroimy na drobniejsze kawałki.Jeśli macie szpinak mrożony, wystarczy wrzucić go na tłuszcz i poddusić nieco dłużej, a reszta jak poniżej :)Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy rozmieszana zawiesinę z wody i mąki, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.R E K L A M A