ßßß Cookit - przepis na Szpinakowy sos na gęsto

Szpinakowy sos na gęsto

nazwa

Wykonanie

Szpinak stał się jedną z tych rzeczy, których nie jadłam, gdyż jakoś nie było ku temu sposobności, ale kilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :)
Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem.
Składniki:
400g szpinaku
1-2 ząbki czosnku
200 - 300ml śmietany słodkiej
30g masła
Sól
Pieprz
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
Szpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego wodę, po czym kroimy na drobniejsze kawałki.
Jeśli macie szpinak mrożony, wystarczy wrzucić go na tłuszcz i poddusić nieco dłużej, a reszta jak poniżej :)
Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy rozmieszana zawiesinę z wody i mąki, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/01/szpinakowy-sos-na-gesto.html