Wykonanie
Szpinak stał się jedną z tych rzeczy, których nie
jadłam, gdyż jakoś nie było ku temu sposobności, ale kilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze
szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko
mogę do różnego rodzaju
sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść
szpinakowe listki pod każdą postacią :)Sos
szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z
makaronem,
ziemniakami,
kaszą, czy
pieczywem.Składniki:400g
szpinaku1-2 ząbki
czosnku200 - 300ml
śmietany słodkiej30g
masłaSólPieprz½ szklanki
wody1 łyżka
mąkiSzpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego
wodę, po czym kroimy na drobniejsze kawałki.Jeśli macie
szpinak mrożony, wystarczy wrzucić go na tłuszcz i poddusić nieco dłużej, a reszta jak poniżej :)
Masło rozpuszczamy, dodajemy
szpinak i przeciśnięty
czosnek. Całość podlewamy
śmietaną i gotujemy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy rozmieszana zawiesinę z
wody i
mąki, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.R E K L A M A