Wykonanie
ciasto :120 g
masłaokoło pół szklanki
wodysól,
pieprzfarsz:1 opakowanie
szpinaku (może być mrożony)2 ząbki
czosnkugałka muszkatołowasól,
pieprzłyżka
masłałyżka gęstej
śmietanyfarsz na samą górę1 opakowanie
serka feta3 łyżki gęstej
śmietanySkładniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.Na patelni rozgrzać
masło, dodać posiekany
czosnek,a chwilę później
szpinak i
przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać
śmietanę.
Ser feta dokładnie rozmieszać ze
śmietaną.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć
fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze
szpinaku a na samym końcu farsz z
serka.. Można podawać na ciepło jak i zimno.