Wykonanie
Składniki:9
płatków lasagne
mozzarella do posypaniaNadzienie:100 g
sera feta200 g
szpinaku1 ząbek
czosnkułyżka
śmietany1
cukinia1
jajkosól,
pieprzgałka muszkatołowaSos beszamelowy:400 ml
mlekałyżka
mąkiłyżka
masłapół łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć na patelnie i podgrzać.2. Do
cukinii dodać
szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Dusić 5 minut.3. Do miski włożyć zawartość patelni, dodać pokruszony
ser feta,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Wymieszać dodając
jajko.4. Zagotować
wodę w garnku włożyć płaty lasagne, gotować 2 minuty.5.
Sos beszamelowy: roztopić
masło na patelni dodać
mąkę, smażyć 2 minuty, stopniowo wlewać
mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową6. Naczynie żaroodporne posmarować
masłem, ułożyć 3 płaty lasagne, wyłożyć połowę farszu, przykryć 3 płatami lasagne, wyłożyć resztę farszu, przykryć 3 płatami lasagne. Na wierzch polać
sos beszamelowy.7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Przed wyjęciem posypać startą
mozzarellą.
SMACZNEGO!