Wykonanie
Pierogi leniwe
Składniki0,5 kg
białego sera0,5 kg
ziemniaków3
jaja1,5-2 szklanki
mąki pszennejsólpieprzopcjonalnie
cebulaCzas przygotowania: 30-40 min (wliczając ugotowanie
ziemniaków) plus gotowanie pierożków (ok. 3 min na partię kopytek)Przepis na: Pierogi leniweBrak czasu odbija się na blogu. Ale może uda mi się trochę odpracować ostatnie niedociągnięcia :) Dzisiaj zapraszam na puszyste pierogi leniwe.W
sumie ile domów w Polsce, tyle chyba przepisów na to proste danie. W telegraficznym
skrócie: gotuję
ziemniaki w osolonej wodzie.
Ser i
ziemniaki mielę na maszynce do
mięsa – żeby sobie ułatwić późniejsze zagniatanie ciasta, raz wrzucam
ser, a raz kawałek
ziemniaka. Do zmielonej masy dodaję
mąkę i
jaja.
Teraz jeszcze
sól i
pieprz. Ilość
mąki podaję orientacyjnie, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiego
sera użyjecie. Ciasto ma się odkleić od ręki. Jeśli z
uporem maniaka się jej trzyma, można podsypać więcej
mąki.
Odcinam po kawałku ciasta i toczę wałek, a następnie tnę go na kawałki.
Gotowe kluseczki wrzucam na gotującą się
wodę. Po wypłynięciu zostawiam je w tej wodzie na około 2 minuty i wyciągam.Potrawa prosta, a pasuje do wielu rzeczy – z racji tego, że domownikom ostatnio przejadło się
mięso, dzisiaj kopytka wystąpiły z
cebulką zeszkloną na
maśle i kleksem
śmietany. Ale równie dobrze pierogi leniwe mogą stanowić świetny dodatek do gulaszu czy rolad. Jak nie zjecie wszystkich, można wrzucić na patelnię i odsmażyć. Jeszcze lepsze.
Spotkałam wiele przepisów, w których oprócz
mąki pszennej dodawana jest do pierogów nielniwych
mąka ziemniaczana. Osobiście uważam, że lepiej dodać jednego
ziemniaka więcej, a odpuścić
mąkę ziemniaczaną. Mam wrażenie, że ciasto staje się zbyt twarde i jakoś nie do końca mi smakuje. Te kluseczki są miękkie i po prostu rozpływają się w ustach :) Smacznego!Podobne przepisy
Naleśniki ruskie
Pierogi z
mięsem i
kapustąKaczka z patelni z zasmażanymi
buraczkamiPlacki z
cukinii i
fetyTarta-sernik