Wykonanie
...tylko o wiele lepsze i "ciut" lżejsze. Jeżeli robicie ziemniaczane to nie będziecie
mieć problemu z przygotowaniem.

Składniki:1 średnia
cukinia1 duża
cebula1
jajko2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól,
pieprzCukinię oczyszczam, kroję wzdłuż, wykrawam środek z nasionami i ścieram na dużych oczkach tarki. Można ją oczywiście obrać, jednakże
młode cukinie mają miękką skórę, dlatego ja nie obierałam. Po rozdrobnieniu
solę delikatnie i odstawiam na 10 minut odciskam z nadmiaru
wody, dodaję
jajko,
cebulę pokrojoną w kostkę,
mąki i
przyprawy. Wszystko razem mieszam, rozgrzewam
olej na patelni i na gorący nakładam po 1 łyżce stołowej "masy" robiąc nieduże, okrągłe placki.Kiedy się upieką z jednej strony, obracam na drugą. Warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Mogą służyć jako dodatek do dania
mięsnego lub jako samodzielne danie. Polecam!