Wykonanie

Składniki100 g
masła0,75 szklanki
cukru2
jaja100 g
miodu1 łyżka zimnej
wody0,5 szklanki kwaśnej
śmietany (ja użyłam 12%)1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao1 opakowanie
przyprawy do piernikado przełożenia:
powidło śliwkoweopcjonalnie: nutella lub inny
krem czekoladowy,
sok z cytryny,
spirytus do skropienia ciastaCzas przygotowania: 10 min plus 60 min pieczeniePrzepis na: Piernik przekładany
powidłem śliwkowymPierniki – jakoś kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak w naszym domu goszczą nieco częściej. Z reguły piekłam pierniki według strasznie skomplikowanego przepisu, który drażnił mnie niezmiernie. Wczoraj upiekłam według przepisu na torebce z
przyprawy do piernika. Jest tak smaczny, że z czystym sumieniem
mogę Wam ten przepis polecić. Z jedną tylko zmianą – zamiast
margaryny, która jest w oryginalnym przepisie, użyłam
masła.Miękkie
masło ucieram z
cukrem. Dodaję po jednym
żółtku, dalej ucierając, a następnie
miód, zimną
wodę i
śmietanę. Ucieram ciasto mikserem, żeby się nie namęczyć, bo mnie leń ogarnął, a poza tym
cukier szybciej przybierze właściwą konsystencję. W misce mieszam
mąkę z
sodą,
przyprawą do pierników i
kakao, po czym partiami wsypuję do utartych wcześniej składników i miksuję na gładką masę. Ubijam
białka na sztywną pianę, delikatnie mieszam ją z przygotowanym
ciastem i wlewam wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówka około 25 cm długości – u mnie było około 30, ale piernik ładnie wyrósł i nie odczuwam wcale, że jest w jakiś sposób za niski.Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 60 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto, wyciągam je z formy i zostawiam do wystygnięcia. Z przełożeniem ciasta powidłem czekam do kolejnego dnia. Wczoraj podwoiłam ilość składników (te, które są podane, to na jedną formę) i upiekłam dwie keksówki – jedna to ciasto dla wszystkich, drugie będzie dla dorosłych. Kroję ciasto na trzy części. To dla dorosłych skrapiam nieco
cytryną i
spirytusem, po czym smaruję spód i środkową część powidłami. Składam je razem i pozostaje tylko dekoracja. Czasami nie robię już nic, dzisiaj pomyślałam, że tak ciemne ciasto ładnie skomponuje się z
białą czekoladą. Smacznego!


Podobne przepisy

Orzechowiec

Keks

Ciasto
kokosowo-
śliwkowe
Pomarańczowe muffinyCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkami