Wykonanie
Składniki1 szklanka
cukru4
jaja0,5 szklanki
oleju250 ml
jogurtu naturalnego3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
brzoskwiń2 łyżki
brązowego cukruCzas przygotowania: 10-15 min plus 45 min pieczenieCiasto
jogurtowe z
brzoskwiniami jest tak klasyczne, że nawet jeśli ktoś go nie piekł, to przynajmniej raz w życiu je jadł. Ciasto jest tak
banalne w wykonaniu, że uporacie się z nim w kilka chwil.Zaczynam od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Ciasto ładnie wyrasta, więc użyłam blachy o wymiarach około 30×40 cm.Ja dzisiaj wybrałam
brzoskwinie, ale równie dobrze można użyć
śliwek,
borówek, czy innych
owoców, które lubicie. Niestety, okazało się po wyjęciu ich z opakowania, że kilka było dojrzałych, a reszta zielona jak
szczypiorek na wiosnę. Ale nie ma się co przejmować – wpłynęło to jedynie na sposób pokrojenia. Początkowo miało być na połówki, a później plasterki. Ostatecznie obrałam i pokroiłam, jak się dało, czyli nieregularną kostkę.Od tej
pory wszystko idzie migiem, więc nastawiam piekarnik na 180 st. C, żeby zdążył się nagrzać.Do miski wbijam całe
jaja i dodaję
cukier. Miksuję je "na wstążkę". I na tym zabawa z mikserem się kończy. Dodaję
olej i
jogurt, mieszam łyżką lub
łopatką. Następnie wsypuję
mąkę i
proszek do pieczenia. Znowu mieszam delikatnie wszystkie składniki.Przekładam ciasto na blachę, mniej więcej wyrównuję powierzchnię. Na ciasto wykładam
owoce i posypuję
brązowym cukrem. Można też kryształem – co kto lubi.Przy niedużej ilości
owoców (50-70 dag) ciasto wystarczy piec około 45 minut. Ja dałam cały kilogram
owoców i piekłam ciasto godzinę. Zdecydowanie radzę po 45 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe. Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto
marchewkoweNaleśniki z
mięsemBardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiPlacek
drożdżowy z
borówką amerykańskąTradycyjny chrust (
faworki)