Podczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut.W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.Smacznego!