Wykonanie
Sezon letni ma to do siebie, że możemy do woli rozsmakowywać się w cudownych, świeżych owocach prosto z naszego
sadu lub kupionych na bazarze. A wybór jest naprawdę duży. Mamy
truskawki,
jagody,
maliny,
jabłka,
barany...do wyboru, do koloru.Ciasto
biszkoptowe jest jedną z opcji na wykorzystanie tychże
owoców. Piecze się szybko i zawsze się udaje. Ja serwowałam je już z
truskawkami,
jagodami,
wiśniami,
malinami teraz przyszedł czas na
borówki. Dodałam też
banana dla urozmaicenia smaku.To od Was zależy jakich
owoców użyjecie. Eksperymentujcie więc.

Fruit
cakeSkładniki:Na
biszkopt:1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru pudru5
jajek1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
wody1 łyżka
octuMasa:2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mąki2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1 kostka
masła lub
margarynyDodatkowo:2
galaretki o smaku
owoców leśnych1
banan1 szklanka
borówek lub
jagódPrzygotowanie
biszkoptu:Krok 1: Oddzielamy
białka od
żółtek.Krok 2: Do
żółtek dodajemy
wodę,
ocet i
proszek do pieczenia. Łączymy razem mieszając.Krok 3:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Gdy są już całkowicie ubite stopniowo dosypujemy
cukru pudru, przy tym cały czas kontynuując ubijanie.Krok 4: Do sztywno ubitych
białek dodajemy na przemian po łyżce
mąki i łyżce mieszanki z
żółtek. Nie ubijamy a mieszamy drewnianą łyżką. Pamiętajmy aby wykonywać ruchy łyżką tylko w jednym kierunku i aby te ruchy nie były intensywne.Krok 5: Do wyłożonej papierem brytfanki wylewamy naszą masę
biszkoptową. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 do 35 minut.Przygotowanie masy:Krok 1: Gotujemy
budyń z
maki, budyniu i
mleka. 1,5 szklanki
mleka zagotowujemy a do pozostałej połowy szklanki wsypujemy
mąkę i
budyń, mieszamy i zalewamy gotujące się
mleko. Odkładamy do wystygnięcia.Krok 2. W naczyniu do ucierania rozcieramy
masło. Do roztartego
masła dodajemy
cukier puder, cały czas ucierając. Gdy
cukier połączy się ładnie z
masłem pozostaje nam stopniowo dodać
budyń. Czasami zdarza się, iż nasza masa pomimo najdokładniejszego roztarcia ma grudki budyniu w sobie, wtedy należy po prostu użyć blendera.Na upieczony
biszkopt, uprzednio wystudzony, dodajemy masę budyniową, na nią wykładamy selekcję dowolnych
owoców. Ja używałam już
truskawek,
malin,
wiśni,
jagód, teraz użyłam
borówek i
banana. Wszystko zalewamy
galaretką. Pamiętajmy też aby zmniejszyć ilość
wody w jakiej rozpuszczamy
galaretkę. Ja zazwyczaj
daję o pół szklanki
wody mniej od ilości
wody podanej na opakowaniu.
Galaretka musi być dobrze tężejąca i warto także boki ciasta obłożyć folią aluminiową, zapobiega to zsuwaniu się
galaretki. Smacznego!