Wykonanie
Składniki12 sztuk125 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka1 i 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mlekaOwoce:24 czereśniowiśni, bez pestek (lub
wiśni,
czereśni,
malin,
jeżyn, małych kawałków
truskawek), po 2 do jednej babeczki60
jagód (po 5 do jednej babeczki) lub
borówekBiała "pierzynka":250 ml
śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej80 g gotowych małych bez (bezików)około 100 g
owoców: po połowie
jagód i czereśniowiśni (lub innych
owoców)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C . Ubić miękkie
masło z
cukrem i
wanilią na białą i puszystą masę (ok. 5 - 7 minut). Dodawać po jednym
jajku, cały czas dokładnie miksując.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do czystej miski, wymieszać.Do ubitego
masła dodawać w krótkich odstępach czasu, po łyżce,
mąkę z proszkiem, naprzemian z
mlekiem, w międzyczasie miksować mikserem na średnich obrotach.Ciasto nałożyć do 12 papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.Do każdej babeczki wcisnąć w środek po dwie czereśniowiśnie (
wiśnie, pokrojone
czereśnie,
maliny,
jeżyny lub małe kawałki
truskawek) oraz po 5 jagódek (lub
borówek). Piec przez ok. 23 minuty.W międzyczasie przygotować białą "pierzynkę": ubić zimną
śmietankę kremową na sztywną pianę, wymieszać z pokruszonymi
bezami i
owocami. Babeczki dobrze ostudzić i udekorować.