ßßß
źródłoSkładniki : na podłużną blaszkę o pojemności około 900 ml/g100 g płatków owsianych,300 ml gorącego mleka,100 g masła w temperaturze pokojowej,60 g cukru,50 ml płynnego miodu,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,1 jajko, lekko roztrzepane,1 łyżeczka proszku do pieczenia,120 g mąki,150 g borówek (u mnie jagody),150 g malin,cukier puder do posypania.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C.Zalać płatki gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut aby płatki wchłonęły większość mleka i ostygły.Do miski wsypać cukier i masło, wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem do momentu powstania puszystej jasnej masy. Dodać miód i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać jajko, za każdym razem dokładnie miksując.W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy. Odsączyć z płatków pozostałe mleko i również dodać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch posypać obficie owocami.Piec w piekarniku około 50-60 minut, sprawdzić ciasto wkładając patyczek – kiedy wyjdzie czysty wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut – zanim wyjmiemy ciasto z blaszki.Przed podaniem posypać wierzch odrobiną cukru pudru.
