Wykonanie
Dziś
jadę z odwiedzinami do szczególnej, ważnej dla mnie osobyW związku z tym chciałam przygotować coś specjalnego i zdrowego (wiedząc, że przyjaciółce przypadnie to prawdopodobnie do gustu). Więc jest ciasto z
miodem,
płatkami owsianymi i
brązowym cukrem oraz
owocami leśnymi! Można je jeść niemal bez wyrzutów sumienia 😉
źródłoSkładniki : na podłużną blaszkę o pojemności około 900 ml/g100 g
płatków owsianych,300 ml gorącego
mleka,100 g
masła w temperaturze pokojowej,60 g
cukru,50 ml płynnego
miodu,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,1
jajko, lekko roztrzepane,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,120 g
mąki,150 g
borówek (u mnie
jagody),150 g
malin,
cukier puder do posypania.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C.Zalać
płatki gorącym
mlekiem i odstawić na kilka minut aby
płatki wchłonęły większość
mleka i ostygły.Do miski wsypać
cukier i
masło, wymieszać drewnianą łyżką bądź mikserem do momentu powstania puszystej jasnej masy. Dodać
miód i ekstrakt
waniliowy. Stopniowo dodawać
jajko, za każdym razem dokładnie miksując.W osobnej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodać do masy. Odsączyć z
płatków pozostałe
mleko i również dodać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch posypać obficie
owocami.Piec w piekarniku około 50-60 minut, sprawdzić ciasto wkładając patyczek – kiedy wyjdzie czysty wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut – zanim wyjmiemy ciasto z blaszki.Przed podaniem posypać wierzch odrobiną
cukru pudru.