Wykonanie
Rolada biszkoptowa z
jagodami i
budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie.
Potrzebujemy:4 duże
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 litra
mleka3 łyżki
cukru1 duże opakowanie budyniu
waniliowego (na 3/4 litra
mleka)ok. półtorej szklanki
jagódCukier puder do posypania
Jajka ubić z
cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać
jagody. Na
jagody wylać
biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować
budyń ( używając 1/2 l
mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby
jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący
budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby
budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać
cukrem pudrem.