Wykonanie
Jest piątek co znaczy, iż w końcu mamy weekend. Hey! Po całym pracowitym tygodniu dzisiaj możemy sobie pozwolić na "szaleństwo". Mój
plan na dzisiejszy wieczór to dobry film, zimne
piwo i ... mini pizze:-)Mam dla Was sprawdzony przepis według, którego zawsze piekę w domu pizzę. Co prawda jest to
ciasto drożdżowe a z
ciastem drożdżowym bywa różnie, ale myślę, że postępując według moich wskazówek poradzicie sobie świetnie.Mini pizza

Składniki:Na ciasto:5 dkg
drożdży30 dkg
mąki4 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soli1/2 szklanki
wodyNa sos:2 średnie
pomidory1/2 łyżeczki
cukruszczypta
pieprzułyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznego2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 białej
cebuli1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegoNadzienie:kulka
sera mozzarella10 dkg
żółtego sera1/2pomidorakilka czarnych
oliwekpepperoni3 łyżki
mrożonego szpinaku albo kilka listków świeżego/mrożonego
pieprz1 mała
czerwona cebula

Przygotowanie:Do małego garnka wlać łyżkę
oliwy, dodać
cebulę, dusić kilka sekund po czym dodać pokrojone w kostkę dwa
pomidory (ja zostawiam nasienie),
pieprz,
czosnek,
ocet balsamiczny,
cukier,
koncentrat pomidorowy,
oregano i
bazylię. Wszystko dusić na małym ogniu przez kilka minut aż sok z
pomidorów zredukuje się prawie całkowicie. Gdy gotowe zmiksować.Na talerzu rozkruszyć
drożdże, dodać 5 łyżek letniej
wody i 2-3 łyżki
mąki. Wymieszać aby nie było grudek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka minut.Do miski przesiać
mąkę, szczyptę
soli, dodać wyrośnięte
drożdże i 1/2 szklanki
wody. Wyrobić ciasto przez chwilę po czym wlać
olej. Jeżeli ciasto wyda się być zbyt twarde, dodać troszkę
wody. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe gdy zwiększy swoją objętość prawie dwukrotnie.Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki, które następnie rozciągamy palcami do kształtu okrągłych placków. Mają być one dość cienki, około 1/2 cm w najgrubszych miejscach. Każdy placek smarujemy sosem, nie za grubo aby ciasto nie nasiąknęło i
potem nie było mokre, czy co gorsza nam nie wyrosło. Na sosie układamy plasterki pepperoni,
mozzarelle wymieszaną ze
szpinakiem,
cebulę,
oliwki,
ser żółty i 2-3 małe plasterki
pomidora.
Pieprzymy.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze pizze na 12 do 14 minut.







Ja moje pizze serwuje z
sosem majonezowym. 1/2 szklanki
majonezu, 3/4 szklanki
ketchupu i mała
papryczka chilli (czerwona). Wymieszać razem i gotowe. Spróbujcie. Smacznego.