Wykonanie
Zdrowa, lekka i co najważniejsz smaczna przekąska. Polecam!
Składniki:2 średnie
marchewki1/3
ogórka szklarniowego lub 1 mały
ogórek½
kalarepy½
zielonej papryki½
awokadoliście świeżej
bazyliikilka
arkuszy papieru ryżowegoMarynata do warzyw:½
soku z cytryny lub
limonkikilka kropel
oleju sezamowegokilka kropel
octu balsamicznegokilka kropel
sosu sojowego ciemnegoSos do maczaniasok z jednej
cytryny lub
limonki¼ szklanki
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżeczka
octu balsamicznego1 mały posiekany ząbek
czosnku½ łyżeczki ziaren
sezamu½
papryczki chili czerwonej½
papryczki chili zielonej½ łyżeczki
cukruWykonanie:
Marchew,
kalarepę,
ogórka i
awokado myjemy i obieramy ze skórek,
awokado pozbawiamy pestki. Warzywa kroimy na równe słupki.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, również kroimy w cienkie paski. Liście
bazylii obrywamy, myjemy pod bieżącą
wodą i osuszamy.MarynataDo średnie miseczki wyciskamy
sok z cytryny, dodajemy
olej sezamowy,
sos sojowy i
ocet balsamiczny. Wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wrzucamy
marchew,
kalarepę i
ogórka, obtaczamy w niej warzywa i odstawiamy.
Papier ryżowy zamaczamy w ciepłej wodzie na ok. 1 minutę. Wyciągamy z
wody po jednym płacie papieru rozkładamy na desce. Na środku arkusza układamy po kilka słupków
marchewki,
kalarepy,
ogórka. Dodajemy kawałki
awokado i liście
bazylii, arkusz zawijamy tak, jak krokieta. Zawijańca odkładamy na talerz i posypujemy
sezamem. Z pozostałymi arkuszami postępujemy tak samo, do czasu wyczerpania farszu.Sos do maczaniaDo małej miseczki wyciskamy
sok z cytryny, dodajemy
olej sezamowy,
sos sojowy,
cukier. Mieszamy, a następnie dodajemy poszatkowane
papryczki chili,
czosnek oraz ziarenka
sezamu. Całość mieszam.Spring rolls maczamy w sosie i zajadamy!Smacznego!