Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):około 300 g
łososia1 spora
marchewka1/2
ogórka2 garście mieszanki
sałat2 garstki orzeszków
nerkowca lub ziemnych1/2
papryczki chilli1/2 dojrzałego
mangoświeża
bazylia lub
kolendraMarynata i sos3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodu1.5 łyżki
oleju sezamowego1/2 posiekanej drobno
papryczki chillisok z 1
cytryny lub
limonkiPrzygotowanie:Składniki marynaty mieszamy ze sobą, spróbujmy czy smak jest zbalansowany. Połową marynaty zalewamy
łososia, druga połowa to sos.
Łososia marynujemy przez około 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed smażeniem.
Łososia możemy przygotować na patelni grillowej (grillujemy około 15 minut, z obu stron) możemy też go upiec w piekarniku (około 25 minut, 160 stopni). Ważne tylko żeby go nie wysuszyć i żeby nadal był delikatny.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mango obieramy i kroimy w centymetrową kostkę.
Nerkowce prażymy na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.W misce układamy wszystkie warzywa,
sałatę,
orzechy i
mango. Następnie kładziemy
łososia i polewamy wszystko sosem. Na wierzch kładziemy posiekaną w plasterki papryczkę oraz
zioła.Proste, zdrowe i pyszne!