ßßß
Składniki (na 2 porcje):około 300 g łososia1 spora marchewka1/2 ogórka2 garście mieszanki sałat2 garstki orzeszków nerkowca lub ziemnych1/2 papryczki chilli1/2 dojrzałego mangoświeża bazylia lub kolendraMarynata i sos3 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodu1.5 łyżki oleju sezamowego1/2 posiekanej drobno papryczki chillisok z 1 cytryny lub limonkiPrzygotowanie:Składniki marynaty mieszamy ze sobą, spróbujmy czy smak jest zbalansowany. Połową marynaty zalewamy łososia, druga połowa to sos. Łososia marynujemy przez około 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed smażeniem. Łososia możemy przygotować na patelni grillowej (grillujemy około 15 minut, z obu stron) możemy też go upiec w piekarniku (około 25 minut, 160 stopni). Ważne tylko żeby go nie wysuszyć i żeby nadal był delikatny.Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mango obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Nerkowce prażymy na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.W misce układamy wszystkie warzywa, sałatę, orzechy i mango. Następnie kładziemy łososia i polewamy wszystko sosem. Na wierzch kładziemy posiekaną w plasterki papryczkę oraz zioła.Proste, zdrowe i pyszne!
