ßßß Cookit - przepis na Łosoś po tajsku

Łosoś po tajsku

nazwa

Wykonanie

Na blogu ryby nie pojawiały się często, ale postanowiłam to zmienić. Nadal wolę krwisty stek, ale czasem trzeba i coś zdrowszego zjeść. Przepis na łososia znalazłam w jakiejś sklepowej gazetce, na szybko przeczytałam i zapadł mi w pamięci. Jest rewelacyjny! Połączenie limonki, chilli i kolendry to istna bomba smakowa:) Ponieważ pogoda w UK iście jesienna, rybę upiekłam. Dla tych którzy mają możliwość polecam grillowanie. Po 3-4 minuty z każdej strony i gotowe. Podałam na sałatce z fasoli. Smacznego
SKŁADNIKI:
Marynata
oliwa z oliwek 2 łyżki
limonka 1 szt
kolendra 3-4 gałązki
chilli papryczka 1 szt
pieprz kolorowy 1 szczypta
sos sojowy 1 łyżka
Łosoś
Filet z łososia 400-500 g
PRZYGOTOWANIE:
Ja kupuję łososia ze skórą. Ściągnąć skórę i pokroić w paski, każdy ok 4-5 szerokości. Przełożyć do pojemnika. Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z limonki, dodać drobno posiekaną kolendrę, pokrojone papryczki chilli (można wraz z pestkami, ale jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw należy je usunąć) , sos sojowy, odrobinę pieprzu kolorowego oraz oliwę z oliwek. Marynatą nasmarować łososia i wstawić do lodówki na 2 godzinki. Ja swojego upiekłam, ale równie dobrze można grillować. Smacznego:)
Przepis na sałatkę z fasoli tutaj:
Źródło:http://potravel.pl/2015/06/11/losos-po-tajsku