Wykonanie
Przepis ten jest bardzo mocno zainspirowany przepisem na "Pikantną
fasolkę szparagową z patelni" z książki "Książka kucharska" Jean Carper, której recenzja, za sprawą polska-gotuje.pl, wkrótce na blogu :)Składniki dla 4 osób:1 kg
fasolki szparagowej (u mnie żółta ale zielona też będzie ok)1-2
papryczki chiliłyżka
oliwy z oliwekłyżka
sosu sojowegospora garść posiekanej
kolendry (można zastąpić
natką)
Fasolę czyścimy, gotujemy ok. 3-5 minut (ma pozostać twardawa), odcedzamy.W woku podgrzewamy
oliwę, wrzucamy drobno posiekane papryczki bez pestek, smażymy minutkę, wrzucamy
fasolkę, polewamy
sosem sojowym, smażymy 2-3 minuty mieszając, wrzucamy
kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.Szybko? Łatwo? Prosto? I jeszcze zdrowo... bo
fasolka zawiera przeciwutleniacze, które zapewnią nam zdrowie i urodę na długie lata. A dodatkowo
papryczka chili zwalczająca przeziębienie i pomagająca spalać kalorie... samo zdrowie ;)