Wykonanie
W lodówce miałam paczkę
wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania -
sałatka pychota:)
200g
wędzonego łososiapół zielonego
ogórkapół dojrzałego, miękkiego
awokadoDresing *2 - 3 łyżki
soku z cytryny lub
limonki1 łyżeczka
sosu sojowego "light"1 łyżeczka
oleju sezamowego1 mała czerwona
papryczka chilli2 łyżeczki
brązowego cukruW pierwszej kolejności przygotować dresing - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną
papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a
cukier dobrze rozpuścił.Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa)
łososia, na nim pokrojony w kostkę
ogórek i
awokado, polać dressingiem, oprószyć
koperkiem.*Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z
sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu i próbować.
Smacznego!