Wykonanie
Prosty, klasyczny tort z
owocami i
bitą śmietaną. Polecam!





Składniki na
biszkopt (tortownica średnicy 24cm)5
jajek½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na krem:500 ml
śmietany kremówki 30-36 %250 g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudruDodatkowo:250 ml
dżemu truskawkowego1
pomarańczagarść
winogron zielonychgarść
winogrono czerwonych1
kiwisok z 1
cytryny do skropienia
biszkoptu100 g
białej czekolady startej na tarce o grubych oczkachWykonanie
biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanowy kremDo wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy
sokiem z cytryny smarujemy kremem i połową
dżemu, ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy. Wierzch i boki
tortu smarujemy
śmietankowym kremem, a następnie boki
tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi.
Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Winogrona myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy na połówki.
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Tort przyozdabiamy
owocami, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!