ßßß Cookit - przepis na gulaszowa z małymi ziemniaczkami

gulaszowa z małymi ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
1 kg fileta z kurczaka
2 cebule
2 marchewki
cukinia
3 czerwone papryki
cukinia
1 kg młodych małych ziemniaczków
3 łyżki przecieru pomidorowego
liście laurowe
ziele angielskie
słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i zagęścić gulasz.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/gulaszowa-z-maymi-ziemniaczkami.html