ßßß
Cookit - przepis na gulaszowa z małymi ziemniaczkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
gulaszowa z małymi ziemniaczkami
Składniki
Mięso
Szynka Wieprzowa
Piersi z kurczaka
Cebula
Marchew
Cukinia
Papryka czerwona
Miód
Przecier pomidorowy
Liść laurowy
Ziele angielskie
Papryka ostra
Czosnek
Sól
Pieprz
Mąka ziemniaczana
Olej
Wykonanie
Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości
młodych
warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.Składniki:1 kg
mięsa
z
szynki wieprzowej
1 kg
fileta z kurczaka
2
cebule
2
marchewki
cukinia
3
czerwone papryki
cukinia
1 kg
młodych
małych ziemniaczków3 łyżki
przecieru pomidorowego
liście laurowe
ziele angielskie
słodka i
ostra papryka
2 ząbki
czosnku
sól
pieprz
łyżka
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
oleju
Mięso
umyć i pokroić w kostki.
Cebulę
posiekać w piórka.
Paprykę
pokroić w paski,
cukinię
w półplasterki,
marchewki
w plasterki.
Ziemniaki
obrać. W rondlu rozgrzać
olej
a następnie wsypać słodką i
ostrą paprykę
, podsmażyć chwilę. Dodać
cebulę
i
mięso
, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać
ziele angielskie
i
liście laurowe
, zalać odrobiną
wody
i dusić pod przykryciem aż
mięso
będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać
wodą
. Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw
ziemniaki
i
marchew
a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać
koncentrat pomidorowy
,przeciśnięty przez praskę
czosnek
i
przyprawy
.
Mąkę ziemniaczaną
rozpuścić o odrobinie
wody
i zagęścić gulasz.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/gulaszowa-z-maymi-ziemniaczkami.html
Przepisy powiązane
Marynowana papryka z cukinią do słoików na zimę
potrawka w ryżowej koronie
smażone ziemniaczki z gulaszem
Jednogarnkowe: gulasz z szynki z ziemniakami i marchewką
Gulasz z gęsich żołądków z warzywami
Składniki powiązane (0)